Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Nicolăescu: Mai bine adoptăm moneda euro mai târziu, decât s-o facem nepregătiţi

România vrea să înceapă tranziţia către euro în 2019.

Cea mai mare greşeală ar fi ca România să adopte moneda euro nepregătită, declară la RFI viceliderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu. Preşedintele Klaus Iohannis va organiza consultări cu partidele, pentru identificarea unui consens politic naţional privind aderarea României la zona euro.

Eugen Nicolăescu precizează că "am aderat la Uniunea Europeană, suntem în curs de integrare, dar integrarea finală nu cred că poate fi realizată fără integrarea şi în zona euro. Pentru un asemenea obiectiv de importanţă naţională, de importanţă strategică până la urmă pentru România, cred că o consultare serioasă a societăţii româneşti este un pas de normalitate".

În opinia liberalului, "cea mai mare greşeală ar fi să ne ducem către zona euro nepregătiţi. Cred că aceasta ar fi într-adevăr o problemă de dezinteres naţional şi nu de interes naţional".

Întrebat dacă 2019 va rămâne anul la care va începe tranziţia către euro, Eugen Nicolăescu a răspuns: "Dacă privim lucrurile aşa cum sunt astăzi, cu această guvernare care orice face, dar nu ceea ce trebuie, 2019 nu poate fi un termen corect şi un termen realizabil, fezabil. De aceea, discuţiile care vor avea loc sub spectrul Preşedinţiei României ar trebui să ne arate dacă avem voinţă politică, dacă avem suficientă voinţă parlamentară, suficientă voinţă din partea Executivului, din partea societăţii, ca să se acopere unele decalaje, ca să se parcurgă mai repede anumite etape, dar orice s-ar întâmpla, să se evalueze corect dacă România e sau nu e pregătită (...). Cred că acesta este din punctul meu de vedere lucrul cel mai important: România să nu se integreze în zona euro, decât atunci când este pregătită. Mai bine mai târziu în situaţia asta, pentru că ferim economia, ferim populaţia, ferim interesul naţional al României de gravele perturbări şi dezechilibre care ar putea avea loc".

Preşedintele Klaus Iohannis va organiza consultări cu partidele, pentru identificarea unui consens politic naţional privind aderarea României la zona euro, a anunţat joi Administraţia Prezidenţială, după o întâlnire a preşedintelui cu premierul Victor Ponta şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.