Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Grecia va plăti la pachet ratele împrumuturilor scadente în iunie

euroi.jpg

Grecia este în pericol iminent de faliment şi ieşire din zona euro
Grecia este în pericol iminent de faliment şi ieşire din zona euro
Sursa imaginii: 
Wikipedia

Suspansul se prelungeşte în cazul Greciei. Guvernul elen a solicitat, joi seară, Fondului Monetar Internaţional (FMI) amânarea până la sfârşitul lunii a ratelor care au scadenţa luna aceasta, primind un răspuns pozitiv. Este ce au anunţat surse guvernamentale elene citate de AFP.

"Am exploatat o posibilitate prevăzută în contractul cu FMI, iar în acest fel vom avea şi timp pentru negocieri", a explicat un oficial guvernamental grec. FMI a confirmat solicitarea din partea Greciei, precizând că s-a stabilit termenul de 30 iunie pentru plata sumei de 1,6 miliarde de euro.

Grecia avertizase anterior creditorii internaţionali că, în lipsa unui acord rapid, nu va plăti rata de 300 de milioane de euro către Fondul Monetar Internaţional (FMI), scadentă vineri. În afară de aceasta, Grecia mai are încă trei rate de achitat către FMI în iunie, în total de 1,23 miliarde de euro.

Grecia are o datorie totală de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI. Pe de altă parte, Guvernul de la Atena mai are de primit din partea instituţiilor financiare 7,2 miliarde de euro prin programul de susţinere financiară de 240 de miliarde de euro care se încheie în această lună.