Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ucraina ar putea opri plăţile către creditori, avertizează ministrul de finanțe

natalie_jaresko_1.jpg

Ucraina cere restructurarea datoriilor externe

Ucraina ar putea opri plăţile către creditori, în următoarele săptămâni, dacă nu se va ajunge la un acord referitor la restructurarea datoriilor, spune ministrul de finanţe Natalie Jaresko. Declarația, notează presa internațională, vine pe fondul semnelor de blocare a negocierilor.

Guvernul de la Kiev şi FMI au stabilit ca termen de finalizare a negocierilor pentru restructurarea datoriilor de 70 de miliarde de dolari sfârşitul lunii iunie, obiectivul fiind reducerea plăţilor cu 15 miliarde de dolari în următorii patru ani.

Ministrul de finanţe natalie Jaresko a declarat reporterilor la Washington că este pregătită să discute oricând cu creditorii, dar că guvernul nu poate să mai aştepte mult. ”Nu pot aştepta până la sfârşitul verii şi să nu fac nimic. Nu cred că mai avem mult timp. Va trebui să mă folosesc de alte instrumente pentru reducerea presiunii asupra balanţei de plăţi, inclusiv de moratoriu”, a spus Jaresko.

Ea s-a referit la o lege aprobată de Parlamentul de la Kiev luna trecută, act care permite guvernului să declare în mod unilateral un moratoriu al datoriilor. Ulterior, ea a confirmat, pentru Financial Times, că opţiunea moratoriului pentru datorii este viabilă.

Actuala propunere a creditorilor ar obliga guvernul de la Kiev să retragă 8 miliarde de dolari din rezervele valutare ale băncii centrale, pentru plata unei părţi din datorii, dar propunerea nu este o opţiune întrucât este ilegală, potrivit legislaţiei ucrainene, a explicat ministrul. Ucraina a făcut o contrapropunere, dar Jaresko a refuzat să o dezvăluie.

Orice acord trebuie să respecte trei criterii ale FMI, respectiv reducerea costului serviciului datoriilor cu 15,3 miliarde de dolari, în următorii patru ani, reducerea ponderii datoriilor la 71% din PIB şi garantarea faptului că nivelul costului finanţării guvernului nu va depăşi în viitor 10% din PIB. ”Sunt singurele ţinte care vor aduce datoriile la un nivel rezonabil de sustenabilitate”, a spus Jaresko.

Blocajul negocierilor cu creditorii survine în timp ce Ucraina se apropie de un acord cu FMI legat de evaluarea stadiului reformelor guvernamentale. Este posibil ca săptămâna viitoare să fie încheiat un acord cu FMI la nivel tehnic, după ce Parlamentul de la Kiev va aproba o lege referitoare la independenţa băncii centrale, în timp ce guvernul va îndeplini alte două condiţii.

FMI a insistat în trecut că acordul autorităţilor ucrainene cu creditorii ţării privind restructurarea datoriilor va fi esenţial pentru continuarea programului de salvare a ţării, dar în ultimele săptămâni a nuanţat poziţia.

Prim-adjunctul directorului general al FMI, David Lipton, a declarat marţi că Fondul va fi pregătit să furnizeze Ucrainei viitoarea tranşă de ajutor, chiar dacă negocierile referitoare la restructurarea datoriilor nu vor fi finalizate.

Oficialii FMI au spus că Ucraina a făcut progrese mari în aplicarea reformelor, spre deosebire de blocajul discuţiilor dintre Grecia şi creditorii instituţionali.