Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ministrul Fondurilor Europene: Durata evaluării proiectelor va fi scurtată

ministrul_fondurilor_europene_durata_evaluare_proiectelor_scurtata.jpg

Durata de evaluare a proiectelor cu fonduri europene ar putea fi scurtată.
Durata de evaluare a proiectelor cu fonduri europene ar putea fi scurtată.

Ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, declară la RFI că-şi propune o evaluare mai rapidă a proiectelor cu fonduri comunitare. Noul termen ar putea fi în unele cazuri de 70 de zile, faţă de opt-nouă luni în prezent.

Marius Nica vrea să reducă perioada de evaluare a proiectelor cu fonduri europene: "Spre deosebire de 2007-2013 îmi propun să lansăm acele sume de bani pe care piaţa le poate absorbi şi pe care le putem evalua rapid din punct de vedere al capacităţii noastre administrative. Una din sincopele din trecut a fost că au durat foarte mult acele proceduri de evaluare a unui proiect. Practic, pentru un beneficiar, fie că el este public sau privat, să aprobi un proiect după opt luni de zile, după un an, de multe ori nu a mai prezentat relevanţă, pentru că firma respectivă e posibil să i se schimbe statutul, să se confrunte cu dificultăţi financiare, să nu-şi mai dorească acel proiect. De aceea, săptămâna trecută, când am publicat pe Programul Operaţional Competitivitate calendarul lansărilor, am pus efectiv şi etapele de evaluare şi zilele, la nivel de zile, 51 de zile, 61 de zile, 70 de zile până la evaluarea şi semnarea contractului şi voi monitoriza strict aceste intervale de timp, pentru că este normal ca un beneficiar să ştie când îşi depune proiectul când se estimează că va fi semnat, pentru a-şi asigura acele instrumente financiare necesare semnării contractului, pentru a se pregăti de implementare, lucru pe care mi-l doresc să-l fac pe fiecare axă din cadrul fiecărui program pe care-l lansăm".

Care vor fi noile termene? "De exemplu, la Competitivitate, întrucât depind şi de evaluator străin, depinde de la program la program şi de complexitatea programului. Dacă vorbim despre Programul Operaţional Competitivitate, pe partea de cercetare, unde au nevoie de experţi străini, ştiu că din calendarul maxim pe care şi l-au asumat, 71 de zile este perioada de evaluare de la momentul depunerii cererii de finanţare până la semnarea contractului de finanţare. Ştiu că în trecut au fost şi şapte luni şi opt luni de zile", spune ministrul Fondurilor Europene.