Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Lovitură grea pentru Republica Moldova

FMI şi-a oprit proiectele de finanţare a Republicii Moldova.

Republica Moldova riscă să intre în incapacitate de plată peste cel mult opt săptămâni, după ce FMI şi Banca Mondială şi-au oprit proiectele de finanţare a ţării, iar UE ar putea întrerupe finanţarea reformei justiţiei, din cauza neonorării angajamentelor, potrivit Deutsche Welle.

Fondul Monetar Internaţional a condiţionat acum o lună reluarea creditării Republicii Moldova prin lichidarea celor trei bănci (Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank) implicate în furtul miliardului de dolari din sistemul bancar al ţării.

Conducerea alianţei de guvernare de la Chişinău a decis însă exact contrariul, mai precis să iniţieze procedura de naţionalizare a Băncii de Economii.

Directorul Băncii Mondiale pentru Moldova, Alex Kremer, a anunţat marţi blocarea relaţiilor cu Chişinăul, ceea ce înseamnă că Republica Moldova nu va primi suportul bugetar de 45 de milioane de dolari planificat pentru 2015.

Tot marţi, la ultima şedinţă a Guvernului condus de premierul demisionar, Chiril Gaburici, miniştrii din partea Partidului Democrat au blocat pachetul de legi privind reorganizarea Comisiei Naţionale de Integritate, menit să asigure independenţa CNI, prin excluderea controlului politic, una dintre condiţiile prevăzute în acordul de finanţare de către Uniunea Europeană a reformei justiţiei în Republica Moldova. Proiectele vizau modificarea modalităţii de declarare a averii de către persoanele cu funcţii de răspundere şi restructurarea CNI.

Şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, a reacţionat imediat. El a spus că Uniunea Europeană este dezamăgită de faptul că pachetul de legi privind reforma Comisiei Naţionale de Integritate nu a întrunit suficiente voturi pentru a fi aprobat de Guvern.