Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tsipras: Grecia este pregătită să spună un mare NU continuării politicilor catastrofale

Steagul Greciei, pe Acropole (Foto: Reuters/Kostas Tsironis)

Premierul grec, Alexis Tsipras, a declarat miercuri că este pregătit să-şi asume responsabilitatea pentru respingerea termenilor acordului cu creditorii, dacă solicitările acestora vor fi inacceptabile, relatează Bloomberg.

"În cazul unei soluţii viabile, Guvernul recent ales de poporul grec va suporta costul punerii în practică a acestui acord dificil. În lipsa acestei soluţii, ne vom asuma responsabilitatea de a spune un mare NU continuării politicilor catastrofale pentru Grecia", a afirmat Alexis Tsipras la Atena.

Banca Centrală a Greciei avertizează că ţara va intra pe drumul dureros al incapacităţii de plată şi al ieşirii din zona euro, dacă Guvernul şi creditorii internaţionali nu vor reuşi să ajungă la un acord.

Grecia are o datorie totală de 320 de miliarde de euro. Statul elen trebuie să plătească FMI-ului în luna iunie datorii scadente de 1,6 miliarde de euro.

Contracţia economică se va accelera probabil în trimestrul al doilea, iar agravarea crizei a determinat retragerea din băncile elene a circa 30 de miliarde de euro în perioada octombrie 2014-aprilie 2015, potrivit Băncii Centrale.

"Incapacitatea de a ajunge la un acord ar marca începutul unui drum dureros, care va duce iniţial la defaultul Greciei şi în ultimă instanţă la ieşirea ţării din zona euro şi cel mai probabil din Uniunea Europeană", se arată într-un raport al Băncii Centrale a Greciei.

Comisarul european pentru Economie, Pierre Moscovici, declară că măsurile cerute Greciei de către creditorii internaţionali sunt departe de a fi "nebuneşti".

Fostul ministru de Finanţe al Franţei spune că reuniunea de joi a miniştrilor de Finanţe din zona euro va fi dificilă, dar va avea ca obiectiv deblocarea negocierilor.

Oficialul european precizează că vor fi discutate problemele în privinţa cărora există divergenţe: taxa pe vânzări, pensiile şi deficitul bugetar.

"Aşteptăm măsuri concrete în aceste trei domenii. Nu cerem lucruri nebuneşti. Da, este nevoie de un program umanitar, dar şi de un program de reforme, pentru că trăim într-o economie de piaţă globală, iar economia Greciei nu poate rămâne pe margine", spune Moscovici la postul belgian de radio RTL.