Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tsipras: Acordul Greciei cu creditorii poate fi încheiat luni

Premierul grec, Alexis Tsipras (Foto: Reuters/Grigory Dukor)

Premierul elen, Alexis Tsipras, declară că acordul Greciei cu creditorii, pentru evitarea intrării în incapacitate de plată, poate fi încheiat la summit-ul de urgenţă al liderilor europeni programat luni, 22 iunie.

Actualul program de salvare, din care Grecia mai are de primit circa şapte miliarde de euro expiră pe 30 iunie. În aceeaşi zi, statul elen trebuie să plătească FMI-ului aproximativ 1,5 miliarde de euro.

"Intenţionam ca negocierile finale să aibă loc la cel mai înalt nivel politic în Europa şi lucrăm acum pentru succesul acestui summit. Se va dovedi că cei care mizează pe scenarii de criză şi teroare se înşală", declară Alexis Tsipras, într-un comunicat.

Mii de greci au demonstrat joi noaptea în faţa Parlamentului din Atena, cerând salvarea ţării.

Guvernul elen susţine că are loc un complot pentru provocarea ieşirilor de capital din Grecia, în timp ce ministrul de Finanţe, Yanis Varoufakis, acuză banca centrală a ţării că alimentează temerile legate de criza lichidităţilor.

Şefii de stat şi de Guvern din ţările zonei euro se vor reuni luni la Bruxelles pentru un summit pe tema crizei din Grecia.

Miniştrii de Finanţe din statele membre ale zonei euro nu au ajuns la nici un acord cu Grecia, însă membrii Eurogrupului se pot reuni în orice moment, dacă Atena va semnala disponibilitate pentru concesii.