Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Fonduri de până la 120.000 lei pentru firme tinere

Tinerii afaceriști români se pot înscrie până săptămâna viitoare, pe 1 iulie, la programul START 2015, derulat de Ministerul Întreprinderilor Mici și Mijlocii, pentru a obține finanțări pentru afacerile lor. Programul poate finanța până la 90% din valoarea unui proiect, iar suma maximă pe care o pot primi companiile este de 120.000 de lei.  Bugetul programului este de 20.000.000 de lei, bani din care vor fi finanțate aproximativ o sută cincizeci de companii.

Sunt eligibile firmele care aparțin există pe piață de cel mult doi ani și nu au mai primit niciodată fonduri prin intermediul programului START. De asemenea, societățile nu trebuie să aibă datorii. Nu pot aplica la program firmele care activează în domenii  precum intermediere monetară, asigurări, cumpărarea și vânzarea de bunuri imobiliare proprii, închirierea bunurilor imobiliare, activități juridice, jocuri de noroc și pariuri, producție sau comercializare de tutun, alcool, armament sau muniții.

Președintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători și fost ministru al Întreprinderilor Mici și Mijlocii, Florin Jianu spune că programul este unul foarte bun, dar începe târziu, iar acesta este un dezavantaj pentru proiectele de anul acesta.

Ce părere aveți desprte programul START?

Programul START este un program foarte bun pe care eu l-am inițiat și susținut ca ministru. Din nefericire, lansarea lui are loc foarte târziu, suntem la jumătatea anului, ceea ce va face termenele foarte stricte, dar una peste alta este bine că el începe, că sunt peste 150 de beneficiari care vor primi fonduri, că sunt fonduri pentru întreprinzărori tineri, aproape pentru toate tipurile de activități.  Este un program care de la an la an trebuie să crească și să aibă cât mai multă substanță.

Cât de tineri trebuie să fie întreprinzătorii ca să poată beneficia de acest program?

Întreprinzătorii pot să aibă o firmă care să fi avut deja activitate. Aici este vorba despre întreprinderi deja existente, nu despre întreprinderile care astăzi se înființează. Acolo este programul întreprinzătorului debutant. Vârsta trebuie să fie cam până în 35 de ani.