Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Reducem TVA dar merită ?

Taxa pe valoarea adăugată va fi redusă de la 24 la 19 la sută. Cel puţin aşa sună noua promisiune a premierului Victor Ponta. Vizitat în weekend la spital de ministrul de finanţe, şeful guvernului a mai scris pe Facebook că ia în calcul devansarea termenului prevăzut în Codul Fiscal pentru aplicarea acestei măsuri, prevăzută să se intre în vigoare de la 1 ianuarie 2016. Opoziţia spune că ar susţine în principiu decizia, dacă are acoperire în buget.

La RFI, preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, spune că guvernul trebuie să ţină cont în primul rând de angajamentele faţă de Uniunea Europeană care cere menţinerea deficitului bugetar în limite tot mai mici. Dacă anul acesta ar mai fi încă loc pentru astfel de măsuri, întrebarea este dacă acest TVA redus, al cărui impact bugetar va fi de 11-12 miliarde de lei, nu va da peste cap ţintele de deficit pe 2016 şi anii următori, când guvernul va trebui să reducă sub un procent deficitul. Nu, dacă se vor lua măsuri de compensare cum ar fi introducerea unor taxe noi sau majorarea altor taxe existente, spune Ionuţ Dumitru. În schimb, guvernul degeaba agită steagul luptei cu evaziunea pentru că ultimii 25 de ani dar şi ultima experienţă cuantificată deja, cea a reducerii TVA la pâine, au dovedit că guvernul nu strânge din combaterea acestui flagel cât spune că va face. Dacă vrea rezultate, guvernul trebuie să schimbe politica, e de părere Ionuţ Dumitru.

« E un cerc vicios în care dacă nu adresezi şi partea de cheltuieli bugetare, transparenţa acestora, oamenii nu vor plăti taxe nici chiar mai mici decât în momentul de faţă. Aceasta pentru că oamenii, dacă vor vedea în continuare că banii sunt irosiţi şi este o realitate lucrul acesta, nu vor plăti nici 24, nici 19 la TVA, nici CAS de 45 la sută cât am avut anul trecut, nici CAS de sub 40 la sută. Deci este un cerc vicios care trebuie rezolvat printr-o abordare mai ancorată în ambele părţi ale bugetului şi un efort mult mai susţinut decât un hei-rup de moment în combaterea evaziunii fiscale care s-ar putea să fie doar un foc de paie dacă nu avem reforme cu adevărat structurale », a declarat la RFI preşedintele Consiliului Fiscal.   

Dar o eventuală reducere a TVA nu va stimula consumul, devenit un motor de creştere economică. Ionuţ Dumitru spune că, într-adevăr, anul 2014 şi anul curent au adus o creştere semnificativă a consumului. Pe termen lung însă consumul nu este un motor sigur de creştere economică, avertizează preşedintele Consiliului Fiscal care recomandă demararea unor proiecte majore de investiţii publice şi stimularea investiţiilor private, din nou singurele care pot garanta o creştere solidă pe termen lung.

În fine, întrebat cât de bine va fi dacă România nu va reuşi să încheie un nou acord cu FMI şi Comisia Europeană care nu agreează astfel de relaxări fiscale riscante, Ionuţ Dumitru aminteşte că România a deraiat grav în ultimii ani înainte de criză când nu era sub monitorizare internaţională. Scenariul riscă aşadar să se repete într-un context în care pieţele financiare vor fo probabil destul de precaute în următoarea perioadă, în special în contextul problemelor din Zona Euro şi nu numai.