Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Grecia - zona euro: scenariile negative care obligă la înţelegere

Grecia, statele din zona euro şi Uniunea Europeană se află în această săptămână în faţa unei decizii pe muchie de cuţit. Se va ajunge la o înţelegere între guvernul grec şi creditori sau Grecia va intra în incapacitate de plată?

Avem două variante de scenarii. Unul optimist, care ia în calcul o înţelegere între Grecia şi restul lumii. Un al doilea scenariu este cel negativ care are în vedere încetarea de plăţi.

Pentru a ajunge la varianta optimistă, care este în continuare cea mai probabilă, ar trebui să analizăm scenariul negativ. Cu alte cuvinte, înainte de a vedea ce au de câştigat trebuie să vedem ce au de pierdut părţile implicate în negocieri.

De la bun început, trebuie spus că o eventuală intrare în incapacitate de plată ar aduce prejudicii atât Greciei, cât şi Uniunii Europene şi creditorilor internaţionali.

Astfel, problemele Greciei sunt uşor de intuit. Plata salariilor şi pensiilor depinde în aceste zile de banii împrumutaţi. În lipsa unui acord cu creditorii, Grecia ar fi lipsită de fondurile bugetare necesare derulării activităţilor curente.

Ar putea găsi Grecia bani pentru cheltuielile curente? Greu de crezut. Pieţele financiare vor reacţiona în faţa încetării de plăti şi vor duce dobânzile la niveluri imposibile, creditorii internaţionali vor bloca fondurile, iar băncile greceşti se vor confrunta cu retrageri masive. Banca Centrală Europeană va reduce sau va sista liniile de finanţare, deci băncile greceşti vor fi în imposibilitate de a împrumuta statul elen.

În faţa acestei situaţii, decizia economică disperată va fi de a ieşi din zona euro. Tocmai pentru a emite moneda proprie care să rezolve criza de lichiditate. Pare o decizie logică, dar riscurile vor fi majore. Pentru că Grecia ar intra într-o spirală nebună a inflaţiei şi a scăderii nivelului de trai.

În plus, băncile din Grecia vor fi într-o situaţie imposibilă. Deja, în cinci ani de criză, băncile au pierdut depozite de 100 miliarde euro. Iar retragerile de bani din bănci continuă. Practic, spune un bancher de rang înalt de la Atena, băncile din Grecia rezistă acum numai pe baza finanţărilor Băncii Centrale Europene. În fapt, şansa băncilor din Grecia este una singură: un acord cu creditorii şi partenerii europeni. În lipsa unui acord este foarte posibil ca sistemul bancar din Grecia să fie pulverizat sau eventual naţionalizat.

De cealaltă parte, europenii şi finanţatorii internaţionali sunt şi ei într-o situaţie extrem de complicată. Reprezentanţii marilor companii au avertizat deja asupra riscului contracţiei pieţei europene, tocmai într-un moment în care economia dă semne de ieşire din criză.

Evident, bursele europene şi internaţionale vor reacţiona în faţa unui anunţ de încetare de plăţi, iar ajustările preţurilor acţiunilor pot atinge niveluri record.

În fine, creditorii vor pierde bani. Iar printre creditori se află, alături de FMI, Banca Mondială şi Banca Centrală Europeană şi bănci germane sau franceze. Ce să mai spunem despre evoluţia euro şi despre investitorii străini direcţi în economia greacă.

Toate aceste scenarii negative nu fac decât să arate cât de mare este miza găsirii unei căi de înţelegere. Pentru că un acord Grecia-zona euro-finanţatorii internaţionali are destule defecte. Dar nici pe departe atât de multe şi grave precum ar avea-o încetarea de plăţi.

Rubrică realizată cu sprijinul OMV Petrom.