Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nouă întâlnire la Bruxelles între Atena și creditorii internaționali

Întâlnirea are loc după reuniunea specială de luni a liderilor statelor din zona euro.

 

Premierul elen va avea noi discuții cu creditorii miercuri în încercarea de a face sustenabile finanțele publice grecești. Atena trebuie să plătească 1.6 miliarde de euro FMI până la sfârșitul lunii sau să se confrunte cu o intrare în incapacitate de plată și o posibilă ieșire din zona euro.

Pentru a evita acest risc, Atena a prezentat noile sale propuneri pentru economisirea a 8 miliarde de euro în 2015-2016. Liderii zonei euro au salutat noile propuneri ale Atenei, prezentate la Bruxelles însă oferta făcute de Grecia creditorilor internaționali a stârnit nemulțumiri acasă.

Parlamentarii de la Atena au avertizat că un acord pe aceste baze nu ar trece de votul în plen. Noua listă de reforme propuse de Atena creditorilor internaționali prevede impunerea unei taxe speciale de 12% companiilor cu o cifră de afaceri de peste 500.000 de euro și creșterea impozitului pe bunuri de lux.

De asemenea, este așteptată o reducere a cheltuielilor pentru armament de 200 milioane de euro și o taxă pe veniturile din jocuri online.

Propunerile Atenei vor fi evaluate miercuri seară la reuniunea miniștrilor de finanțe din zona euro, reuniune care are loc înainte de summitul crucial al Uniunii Europene care începe joi și durează până vineri.