Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Grupul care deține Mega Image vândut cu 9,3 miliarde de Euro

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Grupul belgian Delhaize, proprietarul Mega Image în România, a fost preluat de grupul olandez Royal Ahold pentru  9,3 miliarde de euro în acțiuni. Astfel se naște un grup care devine al patrulea mare retailer de alimente din Europa şi al cincilea din Statele Unite. Aceasta este cea mai mare tranzacţie din industria de retail din ultimii zece ani.

Compania rezultată în urma fuziunii va fi numită Ahold Delhaize,  acţionarii Ahold vor deţine peste 60% din aceasta, iar investitorii existenți ai Delhaize vor primi 4,7 acțiuni Adold pentru o acțiune belgiană. Acordul va crea economii anuale de 500 de milioane de euro, anticipează cei doi retaileri.

Companiile anticipează că tranzacţia va fi finalizată la jumătatea anului 2016. Împreună, cele două companii operează aproape 6.300 de magazine la nivel mondial, au vânzări anuale de peste 54 de miliarde de euro şi acoperă peste 4% din piaţa de profil din Statele Unite, potrivit analizei Natixis.

Grupul Delhaize deține cel mai mare lanţ de supermarketuri din România, cu o reţea care cuprinde 420 magazine, sub mărcile Mega Image, Shop&Go, AB COOL FOOD, Gusturi Româneşti  şi Mega Drive.

Coincidență sau nu, directorul general al Mega Image, Xavier Piesvaux, își încheie mandatul în România la sfârșitul săptămânii, în locul său venind Vassilis Stavrou. Xavier Piesvaux este omul care a apăsat pedala de accelerație a Mega Image în România. El a fost numit în funcție în 2008, an în care Mega Image avea puțin peste 50 de unități. La ora actuală există 350 de magazine, deci de șapte ori mai multe.

Potrivit estimărilor Ziarului Financiar, supermarketurile  Mega Image şi magazine de proximitate Shop&Go au avut afaceri de 650-700 miioane de euro anul trecut, cifră ce îi poziţionează pe belgieni pe primul loc în topul reţelelor de comerţ din Bucureşti.