Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Numărătoare inversă pentru Grecia

Statuia zeiţei Atena, în Capitala Greciei (Foto: Reuters/Marko Djurica)

Liderii europeni speră să ajungă la un acord privind Grecia în cursul zilei de joi. Negocierile se împiedică în diferenţe majore de opinie legate de reducerea pensiilor şi alte condiţii impuse de creditori în schimbul deblocării ajutorului financiar, potrivit Wall Street Journal.

Reuniunea de miercuri a miniştrilor de Finanţe a fost oprită după aproximativ o oră. Participanţii au afirmat că liderii greci trebuie mai întâi să cadă de acord cu reprezentanţii Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene şi FMI asupra măsurilor necesare.

Această întâlnire a fost însă şi ea întreruptă joi dimineaţă, cele două părţi afirmând că se vor întâlni din nou în cursul zilei, în speranţa găsirii unui acord.

Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro din programul de sprijin de 240 de miliarde, care expiră pe 30 iunie. În lipsa banilor, Atena nu va putea plăti FMI-ului datorii de 1,54 miliarde de euro, scadente la sfârşitul lunii.

Un document obţinut miercuri de Wall Street Journal arată că există încă diferenţe majore între Grecia şi creditori, legate de soluţiile de revenire la sănătate financiară şi reducere a datoriilor, care se apropie de 180% din PIB.

Creditorii cer între altele venituri mai mari din taxa pe vânzări şi reducerea beneficiilor din pensii, în loc de creşterea contribuţiilor.

Premierul Alexis Tsipras a atacat solicitările creditorilor, scriind pe Twitter că atâta timp cât Grecia introduce măsuri ce permit respectarea ţintelor bugetare, creditorii ar trebui să le accepte.

Parlamentul elen trebuie să aprobe măsurile cel mai devreme weekend-ul viitor, înainte ca Atena să poată primi noi fonduri.