
Economie
Criză în Grecia: Băncile sunt închise o săptămână. Grecii pot retrage 60 de euro/zi
După un week-end dur de negocieri între Atena şi creditorii internaţionali băncile greceşti rămân închise de azi până pe 6 iulie. Decizia a fost luată de comitetul grec de stabilitate financiară pentru a evita un colaps financiar generat de retragerile din depozite după ce Banca Centrală Europeană a îngheţat nivelul finanţării de urgenţă acordată instituţiilor de credit de la Atena.
Banca Centrală Europeană a anunţat că va continua să sprijine băncile greceşti, dar a limitat suma pe care este dispusă să o ofere.
Cu toate acestea, premierul Alexis Tsipras i-a asigurat pe greci că economiile, salariile şi pensiile lor sunt garantate.
În aceeaşi declaraţie făcută duminică seara, şeful guvernului grec a precizat că a cerut din nou Uniunii Europene o prelungire a programului de ajutor financiar, care expiră pe 30 iunie şi din care Grecia ar mai avea de primit 7,2 miliarde de euro.
Declaraţiile şefului executivului de la Atena vin la scurt timp după ce, într-un gest cu totul surprinzător, Comisia Europeană a publicat documentul cu propunerile făcute de creditori pentru Atena.
Propunerile făcute Greciei pentru a evita colapsul
- 23% taxa pe valoare adaugată
- 13% TVA doar pentru alimente de bază, energie şi apă
- 6% TVA doar pentru medicamente, cărţi
- reducere cheltuielilor pentru armată cu 400 de milioane de euro
- eliminarea subvenţiilor pentru fermieri
- introducerea unei taxe pentru publicitatea TV
- creşterea vârstei de pensionare la 67 de ani până în 2022
- creşterea contribuţiei pensionarilor la asigurările de sănătate
- salarii în funcţie de pregătire, performanţă şi responsabilităţi
Sute de greci au protestat duminică noapte în centrul Atenei
Atena a fost centrul protestelor duminică noapte în urma apelulului făcut de Partidul de guvernare Syriza care chemase oamenii să participe la un protest masiv, pentru a spune "Nu" austerităţii. Sute de greci au manifestat împotriva măsurilor de austeritate scandând sloganuri împotriva UE şi FMI. Protestatarii s-au adunat în apropierea Parlamentului din Atena, nemulţumiţi în urma anunţului Guvernului privind închiderea băncilor şi impunerea de restricţii în ceea ce priveşte retragerile de numerar. Protestul a început cu o demonstraţie în faţa sediului Comisiei Europene din Atena. În mulţime au fost răspândite manifeste pe care scria "Drahma, mai bună decât supunerea" sau "Nu suntem datori, nu vindem, nu vom plăti".
Agenţia de evaluare Standard and Poor's a avertizat ieri că ar putea scădea ratingurile României, Bulgariei, Serbiei, Macedoniei şi Albaniei dacă sistemele bancare ale acestor ţări vor fi afectate de problemele economice ale Greciei. Grecii deţin 12% din sistemul bancar românesc, iar BNR crede că băncile locale au destulă lichiditate în cazul unui default al Greciei.
Ascultă mai jos detalii despre criza din Grecia de la corespondentul RFI la Atena, Monica Chihaia.