Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dăianu la RFI: Nu e totul pierdut pentru Grecia; sectorul bancar din România este bine capitalizat

Sistemul bancar din România este bine capitalizat, inclusiv băncile elene, declară la RFI Daniel Dăianu, membru în CA al BNR. El crede că nu este totul pierdut pentru Grecia în clipa de faţă.

Daniel Dăianu crede că Grecia mai are o şansă de a scăpa de intrarea în incapacitate de plată: "Cum se spune, never say never. Eu nu cred că este totul pierdut. Sunt şi declaraţii ale unor oficiali înalţi din cadrul UE, care sugerează că mai există o cale de revenire la un traseu nu numai de discuţie, ci şi de rezolvare a acestui blocaj, care să permită Greciei să rămână în zona euro. Eu consider că nu este totul pierdut".

El subliniază că "pentru Grecia este o situaţie foarte-foarte complicată. Şi dacă rămâne în zona euro, dificultăţile vor fi foarte mari. Dacă iese, cel puţin într-o perspectivă imediată şi pe termen mediu, lucrurile se deteriorează mai mult".

Ce impact ar avea un Grexit asupra României? "Mecanismul de stabilitate europeană, care este menit să ajute bănci de importanţă sistemică automat ajută şi România, fiindcă grupuri mari bancare, grupuri europene operează şi în România (...). Ceea ce numim bănci elene în România de fapt sunt bănci nu numai supuse legislaţiei din România, regulilor, normelor, procedurilor pe care le impune Banca Centrală a României, ca reglementator şi supraveghetor. Deci sunt bănci, sunt bănci româneşti, este drept, uneori cu masiv acţionariat elen, dar sunt bănci care respectă regulile din România, iar regulile din România au obligat băncile şi în contextul crizei financiare sau ca urmare a efectelor crizei financiare să procedeze la o capitalizare mai bună, să aibă lichidităţi, să depindă mult mai puţin de linii de finanţare externe, aşa cum s-a practicat în anii premergători crizei, când multe bănci într-un fel eludau sau firmele din România eludau restricţiile impuse de BNR prin împrumuturi contractate în străinătate. Realitatea este că în momentul de faţă sectorul bancar din România, inclusiv băncile cu acţionariat elen, sunt bine capitalizate, posedă lichidităţi, există o activitate de supraveghere (...). Economia României este într-o situaţie mult mai bună decât atunci când a izbucnit criza", declară Daniel Dăianu.