Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Salariul minim brut crește la 1.050 lei

bani-salariu-plata1.jpg

Sursa imaginii: 
Arhiva RFI

Salariul de bază minim brut pe ţară garantat creşte, din 1 iulie, de la 975 de lei la 1.050 de lei, majorare de care vor beneficia aproape 1,5 milioane de salariaţi, dintre care aproximativ 490 de mii vin din sectorul bugetar.

Aceasta este a doua majorare din 2015, după cea din ianuarie, când salariul minim brut garantant a fost majorat de la 900 la 975 de lei.

Salariul minim brut de 1.050 de lei pe lună înseamnă aproximativ 6,2 lei pe oră, pentru un program complet de lucru de aproximativ 168 de ore în medie pe lună.

Președintele Blocului Național Sindical, Dumitru Costin, spune la RFI că, din păcate, impactul majorării nu va fi unul foarte semnificativ pentru că nu a fost indexată și suma deductibilă la care are drept salariatul înainte de impozit.

“Este un gest normal și firesc pentru o economie care continuă să clameze că este competitivă doar prin calitatea resurselor umane și prin salariile foarte mici pe care le plătește. Înainte de toate, din anul de grație 2004, toate guvernele care s-au succedat la putere au uitat să indexeze valoarea sumei deductibile ce se poate aplica salariatului înainte de impozitare, în funcție de statutul său social, persoane aflate în întreținere, copii și așa mai departe. Drept consecință, orice majorare de salariu minim a însemnat o presiune mai mare asupra venitului din salarii.”

Guvernul a mai hotărât să majoreze salariile personalului nedidactic vor fi majorate cu 12% începând cu luna august a acestui an. Conform ministrului Muncii, Rovana Plumb, de această majorare vor beneficia circa 60.000 persoane din învăţământul preuniversitar de stat şi din învăţământul universitar.