Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ionel Blănculescu: România nu va putea intra în zona euro înainte de 2024

România şi-a propus să adopte moneda euro în 2019.

Obiectivul de intrare în zona euro în 2019 este foarte ambiţios, un orizont mult mai realist ar fi anul 2024. Declaraţia a fost făcută la RFI de Ionel Blănculescu, analist financiar şi consilier onorific al premierului.

Ionel Blănculescu spune că "Uniunea Europeană reprezintă cel mai civilizat, democrat şi elitist spaţiu în care România a putut să intre vreodată şi sigur că dacă vom reuşi, aţi observat, planul de convergenţă nominal este ca şi realizat, dar dacă vom reuşi să îndeplinim şi planul de convergenţă real, care din punctul meu de vedere este mult mai important şi anume o apropiere calitativă de performanţele Uniunii Europene, atunci România va putea să acceadă la spaţiul euro".

El consideră că 2024 ar fi o ţintă mult mai realistă pentru adoptarea monedei euro: "Sigur, sunt ambiţii, ţinte ambiţioase, 2019. Eu de mulţi ani declar, din analizele proprii, că înainte de 2024 România nu va putea să intre în spaţiul euro. Va rămâne de văzut dacă 2019 poate fi o ţintă realistă. Din punctul meu de vedere, este foarte ambiţioasă. Bine ar fi să fie aşa, însă nu cred. Sunt pesimist în această privinţă şi consider că 2024 este un orizont mult mai realist de intrare normală, de intrare corectă în spaţiul euro, pentru că iată, la momentul acesta să vă dau o cifră: e nevoie ca de aer de o devalorizare cu 30% a monedei greceşti. Nemaifiind drahma, fiind euro, acest lucru nu se poate realiza. Dacă s-ar fi realizat pe modelul Argentinei, acolo unde într-adevăr, devalorizarea monedei cu peste 30% a asigurat cât de cât un echilibru, s-ar fi putut discuta de o reintrare într-o normalitate. Sigur, nu normalitate foarte bună, dar o anumită normalitate. Grecia nu poate să realizeze aşa ceva, pentru că este legată de moneda euro. Deci iată ce avantaje conferă moneda naţională. Sigur, să apreciem moneda naţională, leul, s-o iubim, putem spune aşa, pentru că ea ne sprijină în multe lucruri, fără să ştim noi ca populaţie, însă diriguitorii de la Banca Naţională ştiu foarte bine ceea ce spun. Însă eu spun că România trebuie să acceadă la moneda euro într-o perspectivă de timp realistă".