Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tensiuni în Grecia cu 2 zile înainte de referendum

Turismul este afectat de scăderea puternică a rezervărilor. FMI spune că Guvernul de la Atena este vinovat pentru situația în care a ajuns Grecia.

Cu 48 de ore înainte de referendum Grecia stă pe nisipuri mişcătoare. Aproape cinci mii de oameni au manifestat joi seara în Piaţa Syntagma, în sprijinul Executivului în timp ce bancomatele au început să elibereze maxim 50 de euro pe zi, nu 60 cât este limita, din cauza epuizării bancnotelor de 20 de euro.

Într-un interviu televizat premierul Alexis Tsipras le-a spus grecilor că problemele cu care se confruntă din cauza închiderii băncilor "nu vor dura mult", afirmând că se aşteaptă să încheie un nou acord de ajutor cu creditorii în 48 de ore după referendumul de duminică, scrie Reuters.

Vineri Consiliul de stat, cea mai înaltă jurisdicţie administrativă a Greciei, va examina legalitatea referendumului convocat pentru duminică. Campania TV pentru "Greferendum" este dominată de reclame pentru DA, în condiţiile în care şi alţi actori publici importanţi, de la Biserica Ordoxoxa şi până la echipa de fotbal Olympiakos sunt şi ei în favoarea unui vot pro-european.

"Ne dorim cu disperare să rămânem în zona euro, dar Atena nu va accepta condiţiile impuse de creditori" a anunţat ministrul grec de finanţe, Yanis Varoufakis subliniind că Grecia nu este în măsură să tipărească drahme, deoarece "matriţele au fost distruse". În concluzie, guvernul ia în calcul introducerea unei noi monede, în paralel cu euro.

Între timp Guvernul de extremă stânga de la Atena este vinovat pentru situaţia în care se află acum economia ţării. Este concluzia unei analize FMI. Potrivit experţilor fondului monetar, executivul elen a gestionat ineficient sistemul economico-financiar al ţării chiar într-un moment în care economia dădea primele semne că îşi revine.