
Economie
Tribunalul București: o româncă își poate achita creditul în franci la cursul inițial
Instanța a constatat caracterul abuziv al unora dintre clauzele stipulate în convenţia de credit bancar și a dispus "îngheţarea cursului de schimb valutar CHF-LEU, pentru efectuarea plăţilor în temeiul contractului sus menţionat.
Mai mult, instanța obligă banca să plătească reclamantei sumele achitate în rezultate din diferenţa de curs valutar valabil de la momentul efectuării fiecărei plăţi şi cursul valutar valabil de la data semnării contractului.
Tribunalul a mai constatat și caracterul abuziv al unei clauze privind comisionul de acordare a creditului și a decis ca banca să îi plătească reclamantei peste 6 mii de franci.
Francul elveţian s-a apreciat puternic de pe 15 ianuarie, când banca centrală a Elveţiei a decis să renunţe la un curs minim de schimb de 1,2 franci/euro, introdus în septembrie 2011, la momentul la care francul era aproape la paritate faţă de euro. Numai în prima zi după decizia băncii, francul s-a apreciat cu 22 % faţă de leu, de la 3,74 lei/pentru un franc la 4,3 lei şi a continuat să crească, atingând un maxim de 4,5 pe 23 ianuarie.