Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Zona euro nu va discuta o reducere a datoriei Greciei

Multă confuzie acum la Bruxelles, după rezultatul referendumului grec. Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker spune doar că se vede nevoit să-i consulte pe ceilalţi oficiali europeni. Un summit al zonei euro are loc marţi, 7 iulie, deşi nu este clar care va fi baza discuţiei, iar reducerea datoriei nu va fi discutată.

Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan

Jean-Claude Juncker, mediatorul negocierilor între Grecia ṣi creditori, a declarat duminicᾰ seara cᾰ ia notᾰ de rezultatul referendumului ṣi cᾰ a lansat o serie de consultᾰri cu oficiali europeni. Printre aceṣtia, se aflᾰ ṣi preṣedintele Eurogrupului, care se reuneṣte în summit marṭi, 7 iulie.

Se spune cᾰ soluṭia problemei se aflᾰ la Bruxelles, dar între timp, la Frankfurt, Banca Centralᾰ Europeanᾰ trebuie sᾰ decidᾰ acum dacᾰ va continua sᾰ aloce un ajutor de urgenṭᾰ bᾰncilor greceṣti. Acestea ar trebui sᾰ fie deschise mâine, dar nimeni nu ṣtie dacᾰ ele vor fi alimentate cu bani.

Şi tot despre un ajutor de urgenṭᾰ se vorbeṣte acum la Bruxelles, dar unul de un alt tip, anume un ajutor umanitar acordat în mod excepṭional Guvernului lui Alexis Tsipras. Unii lideri europeni invocau duminicᾰ searᾰ aceastᾰ posibilitate, astfel încât Guvernul elen sᾰ poatᾰ plᾰti luna aceasta salariile si pensiile.

Acesta ar fi singurul aspect care ar putea fi decis in cadrul summit-ului zonei euro. Negocierile nu pot redemara imediat, aṣa cum cere Alexis Tsipras, întrucât creditorii nu vor renegocia propunerile Greciei deja respinse, iar propria lor ofertᾰ pentru Grecia a expirat în 30 iunie.

În mod ideal, se aṣteaptᾰ ca Grecia sᾰ se întoarcᾰ la masa discuṭiilor pe alte baze, mai flexibile, în timp ce Atena aṣteaptᾰ ca ceilalṭi sᾰ fie flexibli. Situaṭia este prin urmare acum ṣi mai complicatᾰ decât se putea bᾰnui.

Alexis Tsipras repetᾰ acum faptul cᾰ refuzul poporului de a mai îndura austeritatea i-a dat lui o poziṭie de negociere mai puternicᾰ. În realitate, dacᾰ creditorii vor face un pas în direcṭia Greciei, acesta nu va fi pe mᾰsura aṣteptᾰrilor.

Mai multe state ale zonei euro au indicat, de pildᾰ, cᾰ nici nu poate fi vorba acum despre reducerea datoriei, cu toate cᾰ întreaga poveste cu referendumul ṣi toate eforturile recente ale Atenei mergeau doar în acest sens.