Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Analistul economic George Vulcănescu: Grecia a votat pentru dezastru! Leul va avea de suferit

euro_multi_pixabay.jpg

Grecia a respins prin referendum propunerile liderilor europeni şi ai creditorilor
Grecia a respins prin referendum propunerile liderilor europeni şi ai creditorilor
Sursa imaginii: 
pixabay.com

În contextul votului de la referendumul din Grecia, majoritatea analiştilor spun că urmează negocieri foarte dificile între Grecia şi zona euro. Într-un interviu la RFI, analistul economic George Vulcănescu spune că printre cele mai alarmante aspecte este acela că Grecia nu are un plan B, după ce a refuzat propunerea liderilor europeni şi ai creditorilor internaţionali. În plus, analistul subliniază că leul va fi afectat de incertitudinea de pe pieţe.

Analistul economic George Vulcănescu spune că ”într-o perspectivă medie şi îndepărtată, Grecia a votat pentru dezastru. Acest referendum şi rezultatul lui înseamnă revenirea la masa negocierilor în contextul în care Alexis Tsipras şi Guvernul lui nu cred că mai au variante. Variantele lor de lucru, de nogociere cu UE au fost cele din care au rezultat condiţiile supuse acum referendumului».

George Vulcănescu mai spune că „Grecia – şi e poate singurul lucru pe care eu îl cred din ce spune Tsipras – nu are un plan B. Ei aşteaptă acest plan B tot de la finanţatori, de la troică».

«În ciuda tuturor declaraţiilor şi scenariilor, Grecia nu vrea să se despartă de UE, iar UE nu vrea să se despartă de Grecia. Totuşi, chiar dacă litera legii UE nu spune că un membru poate fi exclus, situaţia e de aşa natură că acesta s-ar putea exclude singur”.

Pieţele vor fi bulversate. Leul va avea de suferit

În contextul nesigur din zona euro, analistul economic atrage atenţia că „pieţele vor fi bulversate în perioada următoare”.

„Se va vedea şi în evoluţia cursului de schimb euro-leu. Este previzibil ca, timp de câteva zile, până reprezentanţii Greciei şi cei ai troicii se vor aşeza din nou la masa negocierilor, e posibil să apară variaţii puternice. Asta, pentru că deopotrivă leul pierde în mod direct în” confruntarea” cu euro, dar mai există un impact care se va răsfrânge asupra monedei naţionale: din pierderea de teren a euro în faţa dolarului pe fondul acesta de instabilitate, de incertitudine”, crede George Vulcănescu.

 
Analistul economic George Vulcănescu, despre situaţia din Grecia