Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Acţiunile europene, în picaj, după referendumul grec

actiunile_europene_in_picaj_dupa_referendumul_grec.jpg

Acţiunile marilor companii, în declin, pe fondul crizei din Grecia (Foto: Reuters/Lucas Jackson)
Acţiunile marilor companii, în declin, pe fondul crizei din Grecia (Foto: Reuters/Lucas Jackson)

Acţiunile marilor companii europene au început tranzacţiile de luni în scădere, după referendumul de duminică din Grecia. Cel mai mult au avut de suferit titlurile italiene şi portugheze, potrivit Bloomberg.

Indicele FTSE MIB al Bursei din Milano a scăzut cu 2,4%, iar PSI 20 al Bursei din Lisabona cu 1,8%. În Spania, indicele IBEX al Bursei din Madrid este în scădere cu 1,3%.

Indicele pan-european Stoxx 600 este în scădere cu 1%, cel mai mare declin fiind înregistrat de bănci.

Acţiunile Banca Monte dei Paschi di Siena conduc declinul titlurilor bancare, cu 4,9%, în timp ce Banco Popolare coboară cu 3,6%.

Un referendum a avut loc duminică în Grecia, la iniţiativa premierului Alexis Tsipras, care a vrut să afle opinia populaţiei despre măsurile de austeritate propuse de creditorii ţării.

Potrivit rezultatelor anunţate după numărarea a 94,73% din voturi, 61,28% dintre alegători au respins măsurile economice propuse de creditorii internaţionali. Prezenţa la urne a fost de 62,18%.

Analiştii intervievaţi de Bloomberg consideră că votul din Grecia nu va avea un impact negativ semnificativ, pe termen lung, asupra pieţelor financiare.