Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Frunda: Un Grexit va îngreuna drumul României spre moneda euro

frunda_un_grexit_va_ingreuna_drumul_romaniei_spre_moneda_euro.jpg

Steagurile Greciei şi Uniunii Europene, pe un vas de croazieră (Foto: Reuters/Cathal McNaughton)
Steagurile Greciei şi Uniunii Europene, pe un vas de croazieră (Foto: Reuters/Cathal McNaughton)

O eventuală revenire a Greciei la drahmă ar îngreuna drumul României către zona euro, declară la RFI Gyorgy Frunda, consilier onorific al premierului. El mai spune că personal, şi-a mutat depozitele de la băncile greceşti în altă parte.

În opinia lui Gyorgy Frunda, un Grexit "s-ar resimţi (în România-n.r.), mai puţin din punct de vedere al monedei unitare, pentru că noi nu suntem încă membri ai zonei euro. Ne va îngreuna drumul spre moneda euro, pentru că evident, Uniunea Europeană îşi va lua mai multe măsuri de siguranţă, cu următoarele solicitante în zona euro".

Consilierul onorific al premierului crede că "va fi o pierdere pe plan economic. În mod cert, exporturile româneşti vor scădea, grecii vor trebui să strângă cureaua".

Gyorgy Frunda spune că şi-a mutat deja banii din băncile greceşti: "Nu ştiu în ce măsură băncile greceşti din România vor avea de suferit sau nu, dar toţi prietenii mei, inclusiv eu am avut depozite la bănci greceşti, mi le-am mutat în altă parte".

El mai vede posibile efecte ale unui Grexit şi asupra turismului: "Nu în ultimul rând, turismul, unde probabil mulţi români se vor gândi de două ori (...). Probabil va exista o antipatie (în Grecia-n.r.) faţă de cei care vin din Europa, probabil vor fi mai antipatici nemţii decât românii, dar va exista o atitudine de condamnare a celor "răi", care au luat măsurile împotriva Greciei. Deci şi noi vom avea de suferit de pe urma acestei decizii, mai puţin ca alţii, dar vom simţi şi noi urmările acestor lucruri. Nemaivorbind de fluctuaţiile zonei euro. Vedeţi ce s-a întâmplat ieri pe pieţele financiare, la Bursă, moneda naţională românească a pierdut. Vom avea şi noi de suferit, dar mai puţin decât alţii".

 
Gyorgy Frunda, despre efectele unui Grexit asupra României