Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Gyorgy Frunda: În Grecia, nota de plată încă se mai scrie uneori pe faţa de masă

gyorgy_frunda_in_grecia_nota_de_plata_inca_se_mai_scrie_uneori_pe_fata_de_masa.jpg

Străduță din Atena, plină de taverne (Foto: RFI/Cosmin Ruscior/arhivă)
Străduță din Atena, plină de taverne (Foto: RFI/Cosmin Ruscior/arhivă)

Liderii Eurogrup nu vor ajunge marţi la un compromis cu Grecia, estimează la RFI Gyorgy Frunda, consilier onorific al premierului. El spune pe de altă parte că atitudinea grecilor lasă de dorit, în condiţiile în care criza a pornit de la Atena.

Gyorgy Frunda crede că "astăzi nu se va ajunge la un rezultat, nu se va ajunge la un compromis" pe tema Greciei.

"Mă face să cred asta în primul conduita Guvernului grec şi a primului-ministru Tsipras, care odată ajunşi la Atena, după convorbirile de acum două săptămâni de la Bruxelles au prezentat o cu totul altă realitate decât ce s-a întâmplat la Bruxelles. Vorbeau de neo-colonialism, de şantaj, de îngenuncherea poporului grec şi aşa mai departe, un discurs complet populist. Ei au fost întăriţi prin acest vot popular şi cred că pe această linie vor merge", spune consilierul onorific al premierului Victor Ponta.

Gyorgy Frunda critică atitudinea Greciei: "Mă miră acest populism debordant, simplicist, se spune "ăştia răi din Uniunea Europeană, cotropitorii răi, Angela Merkel şi ceilalţi nu ne lasă să trăim, ne calcă demnitatea în picioare", când ei uită că de fapt ei au luat împrumuturile, ei au fost cei care zeci de ani au minţit Uniunea Europeană, s-au minţit pe ei înşişi. Am vorbit aseară cu un prieten, care a venit săptămâna trecută din Atena şi-mi spune că şi în situaţia aceasta, a mâncat, a cinat la Plaka şi când i s-a adus nota de plată, i-a scris nota de plată pe faţa de masă, nici vorbă de bon, de TVA, de plata impozitelor, nici vorbă! Deci acolo trebuie făcută ordine, în primul rând".

"Nu uitaţi că grecii deştepţi sau bogaţi şi-au scos de mult timp banii din Grecia. Cei care vor suferi şi vor plăti majoritar datoriile grecilor vor fi oamenii simpli, de bună credinţă, care au fost induşi în eroare şi care au sume mici la bănci sau care acceptă să plătească mult, datorită unor decizii politice greşite", conchide Frunda.