Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bruxelles-ul taie ultimul ajutor financiar pentru Republica Moldova

moldova-bem.lf1x2n3qt7.jpg

Image source: 
www.cotidianul.ro

Noi veşti proaste pentru Chişinău : Uniunea Europeană a decis să înghețe finanțarea pentru Republica Moldova până la formarea unui nou guvern, capabil să negocieze un acord de finanțare cu Fondul Monetar Internațional și să soluționeze criza din sectorul bancar.

Şeful delegației Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola, a declarat, citat de Jurnal.md, că decizia în acest moment « este de a îngheța sprijinul bugetar ». « Uniunea Europeană își dorește să vadă formată, cât mai curând, o coaliție de guvernare, iar noul guvern să contacteze imediat Fondul Monetar Internațional pentru a solicita un nou acord de finanțare. În acest moment, așa cum se știe deja, ținem cont de două aspecte: criza bancară și stabilitatea macrofinanciară » a republicii, a declarat înaltul oficial european. Potrivit ministrului interimar al finanțelor, Anatol Arapu, Uniunea Europeană prevăzuse pentru acest an o finanțare de 40,7 milioane de euro pentru Republica Moldova. Banii urmau să fie alocați sub formă de sprijin financiar în mai multe domenii, inclusiv pentru reformarea justiției. Decizia de suspendare a finanțării pentru Republica Moldova intervine la aproape o lună după ce Banca Mondială a anunțat că oprește finanțarea pentru guvernul de la Chișinău. Şi FMI şi-a anulat misiunea programată în iunie după demisia guvernului condus de Chiril Gaburici. În aceste condiţii, Ministerul de Finanţe a suspendat orice cheltuială în afară de cele urgente. Investiţiile, achiziţiile şi reparaţiile au fost blocate, deşi erau trecute în bugetul de stat. Fără o reluare a ajutorului financiar externe, analiştii estimează că în doar 3-4 luni ţara va intra în incapacitate de plată.

Totul a pornit de la scandalul legat de miliardul de dolari care s-a evaporat din mai multe bănci moldoveneşti. Concret, Banca Centrala a Moldovei (BNM) a descoperit ca trei institutii financiare de la Chisinau au acordat imprumuturi in valoare totala de 1 miliard de dolari. Este vorba despre banci importante - Banca de Economii, Banca Sociala si Unibank, care impreuna detin aproape o treime din activele bancare ale tarii, inclusiv banii pentru plata pensiilor. Pentru a continua să ajute financiar Republica Moldova, FMI şi BM au solicitat lichidarea celor trei bănci.