Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Theodor Stolojan: Mingea se află acum în mâinile Guvernului grec

theodor_stolojan_mingea_se_afla_acum_in_mainile_guvernului_grec.jpg

Un pensionar aşteaptă la intrarea unei bănci din Atena, pentru a-şi lua o parte din pensie (Foto: Reuters/Jean-Paul Pelissier)
Un pensionar aşteaptă la intrarea unei bănci din Atena, pentru a-şi lua o parte din pensie (Foto: Reuters/Jean-Paul Pelissier)

Guvernul grec trebuie să prezinte până cel târziu vineri programul de reforme, declară la RFI europarlamentarul PNL, Theodor Stolojan. El estimează că un eventual Grexit ar avea efecte mai mici pentru România.

Eurodeputatul Theodor Stolojan spune după discursul de miercuri al lui Alexis Tsipras în plenul Parlamentului European că "primul-ministru grec a avut o comportare decentă, nu a mai apelat la invectivele folosite, denumind creditorii internaţionali terorişti etc. etc.. Din păcate, însă, pe partea de fond nu am aflat nimic nou de la dânsul, în sensul ce reforme intenţionează să iniţieze în Grecia".

În opinia fostului premier român, "acum, mingea se află efectiv în mâinile Guvernului grec, care va trebui să prezinte undeva până cel mai târziu vineri proiectul lor de program de reforme, pentru că duminică a fost convocat Consiliul European, pentru a lua o decizie. Sigur, Consiliul European nu poate să se întrunească şi în momentul şedinţei să primească un program în faţă, el trebuie prezentat undeva până vineri, astfel încât să fie timp pentru a fi analizat de către experţi şi a se stabili dacă acest program întruneşte cerinţele creditorilor sau mai trebuie lucrat la el până duminică".

Theodor Stolojan estimează că efectele unui eventual Grexit "sunt mai mici pentru România, pentru că România nu este în zona euro la ora actuală, nu a contribuit cu fonduri la finanţarea Greciei. Sigur că avem probleme. Grecia se află în plin sezon turistic. După unele aprecieri, sunt peste o sută de mii de români care lucrează în Grecia în acest sezon turistic, fie în agricultură, fie în hotelurile şi restaurantele din Grecia. La ora actuală au loc scăderi ale activităţii turistice în Grecia, sunt multe anulări de rezervări făcute, deci vom avea un impact. Nu vom avea însă un impact pe băncile cu capital grecesc, care sunt bănci persoane juridice române, supuse legilor române, supravegherii bancare din România şi nu va exista pericolul ca oamenii care au de exemplu depozite la băncile cu capital grecesc din România să-şi piardă aceste depozite, pentru că ele sunt garantate până la o sută de mii de euro de către statul român".