Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lagarde: Grecia are nevoie de restructurarea datoriilor

lagarde_grecia_are_nevoie_restructurarea_datoriilor_atena_nu_primi_tratament_special.jpg

Directoarea FMI, Christine Lagarde (Foto: Reuters/Philippe Wojazer)
Directoarea FMI, Christine Lagarde (Foto: Reuters/Philippe Wojazer)

Grecia are nevoie de restructurarea datoriilor, în cadrul acordului de salvare, dar Atena nu va primi tratament special, în condiţiile în care Guvernul vrea să amâne plata datoriilor către FMI. Declaraţia a fost făcută de către directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde.

"Restructurarea datoriilor este necesară în cazul particular al Greciei, pentru a fi sustenabile", spune Christine Lagarde.

Declaraţia reliefează presiunile în creştere exercitate de FMI şi Statele Unite în special, ca Germania să permită restructurarea datoriilor elene, în cadrul acordului de susţinere financiară.

În ciuda apelului pentru restructurare, Lagarde avertizează autorităţile de la Atena să nu creadă că criza din Grecia este tratată ca un caz unic.

Autorităţile elene au cerut FMI-ului să accepte amânarea plăţii datoriilor. "FMI trebuie să respecte regulile, nu să le încalce. Nu poate exista un tratament special", atrage atenţia Christine Lagarde.

"Grecia este în mod clar într-o situaţie de criză acută, care trebuie tratată serios şi prompt. Suntem angajaţi total să găsim o soluţie, prin care să restabilim stabilitatea, creşterea şi sustenabilitatea datoriilor", afirmă directoarea FMI.

De partea sa, preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a declarat miercuri seară că este tot mai greu de găsit o soluţie pentru criza din Grecia, potrivit Bloomberg.

Liderii zonei euro aşteaptă propunerile de reformă ale Guvernului condus de Alexis Tsipras, înainte de termenul limită, care expiră joi la miezul nopţii.

Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro.