Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Momentul 0 pentru Grecia: Ultima încercare de menţinere a Atenei în zona euro

grecia_eurozona_nu.jpg

Mai mulţi eurodeputaţi au susţinut poziţia Guvernului grec în Parlamentul European
Mai mulţi eurodeputaţi au susţinut poziţia Guvernului grec în Parlamentul European
Image source: 
REUTERS/Vincent Kessler

Guvernul de la Atena trebuie să trimită până la finalul zilei de joi un nou set de propuneri de reforme în schimbul cărora creditorii internaţionali să deblocheze linia externă de finanţare a ţării. Propunerea Greciei - dacă ea va veni - urmează a fi dezbătută la finalul săptămânii într-un summit al liderilor UE, care spun tot mai răspicat că, în lipsa unui acord, Grecia va părăsi cel mai probabil Eurozona şi poate chiar UE. Între timp, băncile elene vor continua să fie închise până luni, iar retragerile din bancomate, limitate la 60 de euro pe zi.

Finalul acestei săptămâni se anunţă a fi cu adevărat hotărâtor pentru viitorul european al Greciei. Surse oficiale europene spun că, în lipsa unui acord, Atena nu va mai putea fi menţinută în zona euro, la nivel înalt punându-se inclusiv problema excluderii elenilor din UE.

„Următoarele ore vor fi cruciale”, a declarat, azi, şi premierul elen Alexis Tsipras, conform BBC, în contextul în care preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, spunea anterior că este tot mai greu de găsit o soluţie pentru criza din Grecia.

La rândul său, directorul general al FMI, Christine Lagarde, a reiterat că Grecia are nevoie de restructurarea datoriilor, în cadrul acordului de salvare. Oficialul FMI a avertizat, însă, că Atena nu va primi tratament special, în condiţiile în care Guvernul vrea să amâne plata datoriilor către instituţia financiară.

Dacă va fi formulată, noua propunere de reforme a Atenei urmează a fi dezbătută sâmbătă de liderii eurozonei şi o zi mai târziu de cei 28 de lideri ai statelor membre UE.

Între timp, în Grecia, băncile vor continua să rămână închise până luni, iar limita de retragere a cel mult 60 de euro zilnic de la bancomate va fi aplicată în continuare, a anunţat Banca centrală a Atenei.

Băncile elene sunt închise de aproximativ zece zile, în contextul în care majoritatea se confruntau cu o criză de lichidităţi cauzată de extragerile masive de capital.