Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce conţine pachetul de reforme economice trimis de Atena la Bruxelles

Preşedintele Eurogrup a primit, joi, în termenul promis, noul plan de reforme al Greciei, în speranţa obţinerii unui al treilea program de asistenţă financiară şi de a rămâne în zona euro.

Presa britanică susţine că planul de austeritate ar fi cel mai dur din ultimii ani. Guvernul Greciei a trimis către Eurogrup un pachet foarte dur de reforme şi reduceri de cheltuieli în valoare de 13 miliarde de euro, în încercarea de a evita Grexitul şi de a obţine un nou acord de salvare la reuniunea de duminică a liderilor Uniunii Europene, scrie The Guardian.

Statul elen solicită un nou împrumut pe trei ani, care va fi folosit pentru achitarea datoriilor şi asigurarea stabilităţii sistemului financiar, după cum sună crererea trimisă către Bruxelles.

Noul plan ar conţine şi creşterea Taxei pe Valoare Adăugată pentru mai multe categorii de produse şi servicii. Astfel, Taxa ar urma să fie majorată de la 10 la 13% pentru bunurile de lux, dublată pentru serviciile hoteliere şi ridicată la 23% pentru alimente procesate, transport şi anumite servicii oferite de firme private. De asemenea, impozitul pe profit ar urma să fie mărit de la 26 la 28%.

Atena mai propune relansarea privatizărilor, îngheţate de la sosirea la putere a lui Alexis Tsipras. Aceste propuneri urmează să fie analizate vineri de creditori - UE, BCE şi FMI - şi supuse sâmbătă miniştrilor de Finanţe din zona euro.

Parlamentul grec va dezbate de asemenea vineri asupra acestui plan de reforme. Duminică, liderii din statele membre UE se vor reuni la Bruxelles pentru a discuta pe tema Greciei.