Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Parlamentul Greciei a aprobat propunerile de reformă

Este un pas înainte spre salvarea Greciei, care primeşte acum un semnal pozitiv şi din partea Uniunii Europene şi a FMI în privinţa unui nou împrumut. 

Parlamentul grec a aprobat, cu o largă majoritate, propunerile de reformă înaintate la Bruxelles de guvernul condus de Alexis Tsipras.

Este un pas înainte spre salvarea Greciei, care primeşte acum un semnal pozitiv şi din partea Uniunii Europene şi a FMI în privinţa unui nou împrumut. Negocieri, în acest sens, vor începe, în cel mai scurt timp, susţin surse apropiate discuţiilor. Cel mai probabil, negocierile vor avea loc în cadrul şedinţei de azi a Eurogrupului.

În faţa Parlamentului, premierul grec Alexis Tsipras a recunoscut că propunerile de reformă, înaintate creditorilor, sunt departe de promisiunile electorale ale partidului pe care îl conduce, Syriza, dar insistă că sunt cele mai bune pentru această etapă.

Alexis Tsipras a recunoscut că atât el, cât şi echipa sa au făcut greşeli în timpul negocierilor, dar a ţinut să sublinieze că au reuşit să-şi păstreze demnitatea pe perioada discuţiilor, un atac voalat la adresa guvernelor precedente. Mai mult, premierul grec susţine că totul a fost făcut în interesul naţional.

Potrivit proiectului de reforme, Guvernul de la Atena se angajează să crească TVA-ul, să taie ajutoarele pentru cei cu pensii mici, să elimine stimulentele pentru pensionări anticipate şi să reducă birocraţia pentru a favoriza investiţiile. În schimb, oficialii greci solicită Uniunii Europene o nouă linie de credit care să asigure finanţarea statului elen pentru următorii trei ani.

Experţii instituţiilor care au analizat planul trimis de Atena susţin că statul elen ar avea nevoie de 74 de miliarde de euro ca să-şi respecte obligaţiile.