Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Băncile greceşti, redeschise luni. Se menţin restricţiile la retrageri

bancomat_grecia.jpg

60 de euro e suma maximă care poate fi retrasă de greci de la bancomate
60 de euro e suma maximă care poate fi retrasă de greci de la bancomate
Image source: 
REUTERS/Yiannis Kourtoglou

Băncile din Grecia, închise de mai bine de două săptămâni, se vor redeschide luni, dar grecii vor putea retrage în continuare sume limitate. Anunţul a venit joi seară de la ministrul adjunct de finanțe Dimitris Mardas la postul național de televiziune ERT, citat de AFP.

"Cu începere de luni, cetățenii vor putea merge la bănci pentru orice operațiune", a declarat ministrul, subliniind în același timp că retragerile vor rămâne limitate la 60 de euro pe zi.

De la închiderea băncilor și impunerea unui control asupra capitalurilor, suma maximă pe care o pot retrage persoanele aflate în posesia unui cont grec este de 60 de euro pe zi. Turiștii și alte persoane cu card emis pe un cont străin nu sunt supuse acestei restricții.

Anunțul redeschiderii băncilor intervine la câteva ore după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a hotărât finanțarea de urgență pentru băncile grecești cu 900 milioane de euro în decurs de o săptămână, iar zona euro a dat undă verde negocierilor privind al treilea plan de ajutorare a Greciei pe o perioadă de trei ani.

Aceste decizii au fost luate la o zi după adoptarea de către parlamentul grec a primei serii de măsuri de austeritate cerute de creditorii țării.

Acest plan va fi votat, vineri, în Parlamentul Germaniei, cel mai critic stat la adresa acordului de salvare a Greciei.