Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Băncile din Grecia s-au redeschis

bancile_din_grecia_se_deschid_luni.jpg

Băncile din Grecia se redeschid luni (Foto: Reuters/Yiannis Kourtoglou)
Băncile din Grecia se redeschid luni (Foto: Reuters/Yiannis Kourtoglou)

O veste bună pentru greci: băncile s-au redeschis luni, 20 iulie. Există însă în continuare un plafon de retragere, chiar dacă Banca Centrală Europeană a mărit suma de bani pe care o alocă în fiecare zi sistemului financiar grecesc. Fără sprijin european, acest sistem ar fi rămas de multă vreme fără lichidităţi.

Pe 13 iulie, cei 19 şefi de stat şi de Guvern din zona euro ajungeau la un compromis care permitea Greciei să rămână cu moneda unică. Grecia va primi ceva mai mult de 80 de miliarde de euro, dar în schimb s-a angajat să facă reforme drastice.

Închise de la sfârşitul lui iunie, băncile se redeschid luni, într-adevăr, dar condiţiile de retragere a banilor rămân practic neschimbate. Autorităţile greceşti îşi dau seama că dacă ar da undă verde, practic toţi grecii şi-ar cere toţi banii din toate conturile, aşa că limitează în continuare retragerile.

Ca urmare, grecii vor avea dreptul să retragă doar 420 de euro pe săptămână, ceea ce practic echivalează cu cei 60 de euro de până acum, doar că poţi repartiza altfel retragerile de la o zi la alta.

Tot luni se mai întâmplă ceva: creşte TVA-ul în restaurante de la 13 la 23%, în timp ce insulele greceşti nu mai beneficiază de unele avantaje fiscale.

La un alt nivel, Atena trebuie să plătească luni 3,5 miliarde de euro Băncii Centrale Europene. Din fericire, are aceşti bani, pentru că aceeaşi Bancă Centrală i-a dat şapte miliarde de euro la sfârşitul săptămânii trecute, sumă care foloseşte la plata datoriilor mai vechi.

Parlamentul de la Atena s-a reunit miercuri şi a adoptat o serie de măsuri, cum ar fi creşterea TVA sau mărirea vârstei de pensionare. Peste două zile, parlamentarii se întâlnesc însă din nou, pentru alte măsuri din planul convenit cu europenii. E vorba mai ales de un nou Cod de Procedură Civilă, care are ca scop accelerarea procedurilor judiciare şi transpunerea unei directive europene privind sprijinul acordat băncilor.

 

Reevaluarea Greciei de către agenţiile de rating

 

La sfârşitul lunii, Atena ar putea să-şi vadă aceste eforturi recompensate cu o notă mai bună de la agenţia de rating Moody's. În clipa de faţă, Grecia e notată cu unul dintre cei mai proşti indici posibili Caa2, ceea ce înseamnă "risc iminent de încetare de plăţi". După acordul de la Bruxelles şi după reformele votate de Parlament, nota ar putea fi deci îmbunătăţită.

Atât vara, cât şi toamna se anunţă însă fierbinţi pentru Grecia, care a trecut foarte aproape de ieşirea din zona euro.  Calendarul reformelor e foarte strâns şi mai sunt unele necunoscute legate de validarea de parlamentele europene a planului de salvare. E greu de crezut însă că planul nu va trece până la urmă. Să nu uităm însă că Grecia va trebui să pună în aplicare şi un controversat fond de privatizare, de pe urma căruia trebuie să strângă 50 de miliarde de euro, o sumă considerată greu de atins chiar de Fondul Monetar Internaţional.

În fine, Atena speră totuşi să obţină ceva consistent şi anume începutul unei discuţii serioase despre restructurarea sau chiar ştergerea unei părţi din datoria care reprezintă 180% din Produsul Intern Brut. Atât FMI, cât şi Statele Unite sau şeful Băncii Centrale Europene s-au pronunţat în favoarea unei uşurări a poverii greceşti. Există însă state ale Uniunii Europene şi în primul rând Germania, care consideră că Grecia întâi trebuie să arate că face cu adevărat reforme şi de-abia apoi putem discuta despre o reaşezare a datoriei.