
Economie
Teodorovici: Vrem să facem economii de zece miliarde de lei prin centralizarea achiziţiilor publice
teodorovici_vrem_facem_economii_zece_miliarde_lei_centralizarea_achizitiilor_publice.jpg

Ce va face noul departament? "Este un departament, îi spunem noi, de spending review (...). În Italia, înfiinţarea unui astfel de departament a dus la o scădere a cheltuielilor publice cu 20 de miliarde de euro în 2012. O astfel de iniţiativă o să regăsim şi la Ministerul de Finanţe, până la finalul lunii iulie, când noi vom aproba reorganizarea ministerului, vom prinde şi această nouă funcţie, cu două atribuţii principale. În primul rând, o analiză a modului în care se cheltuie banul public, pentru a creşte eficienţa cheltuirii banului public în sistemul din România şi a doua abordare, aceea de a tăia din cheltuielile inutile. Vă dau un exemplu. Administraţia publică din România consumă foarte multă hârtie, sunt foarte multe costuri inutile. Tăind practic hârtia, adică obligând ministerele, agenţiile să aibă sisteme informatice proprii şi se pot face până la final de an, dacă într-adevăr, cineva stă să se ocupe de lucrul ăsta, tăind tot ce înseamnă hârtie automat este şi mentenanţa, este şi costul cu energia electrică consumată pe zona aceasta şi tonerul, toată partea de consumabile şi multe, multe, multe alte activităţi conexe", explică ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici.
El spune că vor fi tăieri şi din cheltuielile Guvernului: "Sunt tăieri şi sunt masive, credeţi-mă că în administraţie se cheltuie foarte mult pe aceste zone. Inclusiv pornind de la Guvern, şedinţele de Guvern. Păi, de ce să avem tot timpul acele teancuri de hârtie, de acte normative, pe suport de hârtie lângă noi, atâta timp cât avem în monitoarele din faţă toate textele? Mă costă o şedinţă de Guvern destul de mult din acest punct de vedere".
Eugen Teodorovici precizează că "e un departament nou, un departament modern la Ministerul de Finanţe, cu astfel de obligaţie, ca până la bugetul de stat pentru 2016, deci din toamna acestui an, să identifice toate aceste noi abordări. De ce să facă fiecare minister în parte achiziţie publică, atunci când îşi cumpără maşini sau mobilier în cadrul ministerului? Se poate face într-un singur loc, o singură licitaţie, pentru toţi cei care au nevoie de computere, de maşini, pentru că în felul acesta se reduc şi cheltuielile. Austria printr-o astfel de abordare a redus cu 28% cheltuielile, printr-o centralizare a achiziţiilor publice".
Întrebat ce economii ar realiza prin acest proiect, ministrul de Finanţe a răspuns: "Eu vreau să mă duc undeva la zece miliarde de RON, deci o sumă foarte mare".