Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Proiect legea salarizării: un profesor universitar, 8000 de lei, un medic rezident 3400 de lei

Guvernul se pregăteşte să scoată un as important din mânecă : este vorba de o nouă lege a salarizării în sistemul bugetar. Agenţia Mediafax publică principalele prevederi din acest proiect de lege-cadru care ar avea la bază următoarele principii: caracterul unitar, echitatea şi coerenţa, performanţa profesională, diferenţierea salariilor de bază şi indemnizaţiilor în funcţie de nivelul la care se prestează activitatea, motivarea şi sustenabilitatea financiară.  

 

Ce se va schimba?

Pe scurt, guvernul susţine că, pe viitor, raportul între cel mai mic şi cel mai mare salariu de bază va fi de la 1 la 18. Documentul stabileşte de asemenea şapte familii ocupaţionale de funcţii bugetare. Vorbim în principal de angajaţii din administraţia publică centrală sau locale, de cei din sistemul sanitar şi de cei din educaţie. Dacă actul normativ ar intra în vigoare, creşterile salariale ar fi substanţiale şi, pretinde executivul, sustenabile.

Cu cât cresc salariile în sistemul de sănătate 

Salariile pentru funcţiile de conducere vor varia în funcţie de numărul de paturi astfel încât managerul unui spital cu peste 400 de paturi ar putea avea un salariu de 9.364 de lei. Şi managerii Serviciului de Ambulanţă ar putea avea un salariu de bază de acelaşi nivel. Cât despre medici, ei bine Anca, un medic şef ambulator de specialitate, un medic şef secţie sau şef laborator ar putea fi plătit cu până la 9.105 lei, un şef de serviciu, cu până la 7.692 de lei, în timp ce un asistent medical şef pe unitate poate avea până la peste 5.800 de lei. Un medic primar din unităţi sanitare de asistenţă socială şi de asistenţă medico-socială ar trebui să aibă salariul de bază de până la 7.018 lei, un medic specialist, de până la 4.500 lei, iar un medic rezident, până la 4.245 de lei. În fine, un medic stagiar ar putea primi, potrivit proiectului până la peste 2.300 de lei.

Schimbari în sistemul de învăţământ 

Aici, salariile de bază prevăzute în varianta de proiect a legii salarizării încep de la 1.359 de lei, cât ar trebui să primească un profesor sau un învăţător cu studii liceale şi debutant, şi până la 7.868 de lei, cât ar putea fi salariul de bază maxim obţinut de un profesor universitar cu peste 40 de ani vechime în învăţământ şi gradaţia 5. Astfel, un profesor universitar care are între 10 şi 15 ani vechime va avea salariu între 3.400 şi 4.400 de lei iar unul cu o vechime de 35-40 de ani ar urma să aibă un salariu între aproape 6000 şi 7.300 de lei. Pentru conferenţiarul universitar, salariile propuse variază de la 2.549 de lei  până la 6.168 lei. Un profesor cu studii superioare şi grad didactic 1, gradaţie 0 ar putea avea un salariu de bază de puţin peste 2.000 de lei. Pentru o vechime însă de peste 40 de ani, salariul de bază poate ajunge la peste 4500 de  lei. În fine, un profesor debutant ar putea primi cel mult 2.394 de lei.

Care ar urma să fie salariile în administraţie?

După cum spuneam, ele vor varia în funcţie de “îndepărtarea de centru”…Astfel, vom avea salarii de la 9.364 de lei până la doar 1300 de lei. Inspectorii vor avea între 1.700 de lei şi peste 4.000 de lei. Directorii generali în unităţi bugetare de subordonare centrală şi locală pot câştiga până la 6.874 de lei.

Cum devine lege proiectul privind salarizarea bugetarilor

În principiu, acesta ar trebui să intre în dezbatere publică. Săptămâna trecută, când preşedintele Klaus Iohannis a respins Codul Fiscal şi l-a retrimis Parlamentului pentru reexaminare, premierul Victor Ponta spunea că proiectul noii legi a salarizării ar putea fi depus la Parlament în septembrie, dacă se va depăşi acest obstacol legat de nepromulgarea codului. Indirect, şeful executivului a condiţionat adoptarea acestei legi extrem de aşteptate de către bugetari de deblocarea Codului Fiscal. Rămâne aşadar de văzut cânt va intra în oficial în dezbatere publică documentul, când va fi supus aprobării Parlamentului şi mai ales când va intra în vigoare.