Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Producții agricole în scădere din cauza secetei – estimare UE

Producția agricolă din acest an a României este afectată puternic de secetă, arată un raport al Uniunii Europene. Chiar dacă este așteptată o cantitate mulțumitoare în cazul cerealelor, sunt mari probleme la culturile de porumb, cartofi și floarea-soarelui. Trebuie subliniat că agricultura contribuie cu 7 procente la Produsul intern Brut al României.

Situația este mai bună pentru fermierii care au însămânțat în toamna trecută și în iarnă, astfel că producția de cereale este mai puțin afectată, susțin experții Uniunii Europene. Rămâne însă incertă situația culturilor de vară, și asta din cauza secetei prelungite.

Datele arată că producţiile de porumb, sfeclă de zahăr, cartof şi floarea soarelui vor fi sub media ultimilor cinci ani. În schimb, pentru grâu, orz şi triticale, România are un an agricol mai slab decât 2014, dar mai bun comparativ cu media ultimilor cinci ani. Este de menționat că în agricultură, anul 2014 a fost unul de excepție.

În comparație cu monitorizarea din luna iunie, Comisia Europeană prognozează producţii mai mari de grâu, orz şi triticale, dar mai mici în cazul porumbului, sfeclei de zahăr şi cartofului. Primele rezultate arată că România va avea anul acesta o producţie medie de grâu de 3,46 tone la hectar, cu 5% mai puţin comparativ cu anul trecut. La nivelul Uniunii Europene, producţia medie de grâu la hectar va fi anul acesta de 5,57 tone.

Situaţia este similară şi în ceea ce priveşte producţia de orz, care ar putea fi mai mare decât se estimase în luna iunie.

În ceea ce priveşte prognoza pentru porumb, aceasta este destul de îngrijorătoare, cu scăderi de la lună la lună. Conform ultimei raportări, fermierii ar putea avea o producţie medie de 3,2 tone de porumb la hectar, cu o treime mai puţin decât în 2014 şi cu 13,6% mai puţin decât media ultimilor cinci ani.

De altfel, porumbul, alături de sfecla de zahăr, cartof şi floarea soarelui sunt culturile importante care vor raporta scăderi ale producţiei medii raportat la media ultimilor cinci ani.

La sfecla de zahăr, producţia medie va ajunge la doar 31,7 tone la hectar, cu 22,7% sub cea din 2014, cel mai bun an din istoria României pentru cultivatorii de sfeclă. Comparativ cu media ultimilor cinci ani, producţia de sfeclă va scădea cu 8,4%.

Totodată, cultivatorii de cartof vor scoate anul acesta, în medie, 14,25 de tone la hectar, cu 14,5% mai puţin faţă de 2014 şi cu 2,5% mai puţin faţă de media ultimilor cinci ani.

La floarea soarelui declinul va fi de 22,3% faţă de 2014 şi de 2,7% faţă de media ultimilor cinci ani. Producţia medie este estimată la 1,67 de tone la hectar.