Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Promisiuni ministeriale pentru clienţii cu credite în franci

Grupul Clienţilor cu Credite în Franci Elveţieni şi Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare au obţinut de la ministerul de finanţe promisiunea că proiectul de lege care vizează conversia creditelor imobiliare din valută în lei, cu un discount din partea băncilor de 15% din valoarea în lei şi garanţii de 50% de la stat, va fi promovat în toamnă în Parlament. Mai mult, reprezentanţii clienţilor speră ca proiectul lansat de fostul ministru Darius Vâlcov va fi chiar îmbunătăţit.

Preşedintele Asociaţiei Utilizatorilor Români de Servicii Financiare spune că propunerile clienţilor sunt clare şi se bazează pe principiul european al împărţirii responsabilităţii şi poverii între bănci şi clienţi. În principiu, discountul ar putea fi de 15 la sută, cum a propus ministerul de finanţe în proiectul de lege dar Alin Iacob speră şi la un discount de peste 25 la sută în condiţiile în care statul este cel care oferă o garanţie fermă privind rambusarea creditelor. În plus, explică la RFI preşedintele AURSF, cu cât discountul va fi mai mare, cu atât ratele clienţilor se vor reduce şi vor creşte şansele ca aceştia să nu mai întâmpine niciun fel de probleme la rambusare. Astfel şi băncile pot sta liniştite că îşi recuperează banii dar şi statul nu va fi obligat să acopere vreodată din garaţie pierderile bancherilor.

Preşedintele AURSF mai spune că reprezentanţii clienţilor au cerut eliminarea din actualul proiect a plafonului de 300.000 de lei dincolo de care nu se mai poate face convesia dar şi a plafonului legat de venitul net al beneficiarului pentru că e posibil ca un debitor cu un venit care se încadrează în plafonul de venit, dar care are un grad de îndatorare relativ redus să beneficieze de program, iar altul care depășește plafonul de venit cu 10 lei, dar care are un grad de îndatorare de 90% să fie exclus.

Toate propunerile clienţilor vor fi prezentate ministerului de finanţe zilele acestea iar ministerul se angajează să le trimită rapid la BNR şi băncile comerciale astfel încât proiectul să poată fi relansat în dezbatere publică la jumătatea lunii august şi adoptat în septembrie în guvern. Preşedintele AURSF Alin Iacob spune la RFI că România nu-şi poate permite să rămână singura ţară din regiune care nu a venit nici în al doisprezece-lea ceas cu nicio soluţie legislativă coerentă la problema creditelor în monede exotice, mai ales în franci elveţieni.