Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ce efecte vor avea voucherele de vacanţă?

Turismul intern va avea de câştigat de pe urma introducerii voucherelor de vacanţă. O spun reprezentanţii asociaţiilor de turism din ţară, care salută aplicarea acestei măsuri. Ce efecte va avea decizia adoptată recent de Guvern şi cum va fi aplicată?

Un concediu de vis de două-trei săptămâni, la munte sau la mare, asta înseamnă vouchere de vacanţă de 6.300 de lei pe an. Atenţie, însă, tichetele pot fi folosite doar în România, nu şi în străinătate!

În plus, mai ţineţi cont de câteva aspecte: angajatorul nu este obligat să le ofere lucrătorilor vouchere de vacanţă. Dacă însă decide să o facă, poate să ofere tichete în valoare mai mică de 6.300 de lei, întrucât legea prevede doar o limită maximă de şase salarii minime brute pe economie, nu şi una minimă.

În orice caz, bugetarii nu vor putea primi aceste vouchere acum, ci de-abia de anul viitor, explică la RFI vicepreşedintele Cartel Alfa, Petru Dandea: "Noi sperăm ca începând de anul viitor, legea să poată fi aplicată şi pentru sectorul bugetar, pentru că deşi normele au apărut, legea nu poate fi aplicată anul acesta în sectorul bugetar, pentru că legea bugetului de stat pentru anul 2015 interzice acest lucru, adică se spune că în sectorul bugetar nu se pot acorda pe parcursul acestui an aceste vouchere de vacanţă, dar noi sperăm ca de anul viitor, această situaţie discriminatorie să fie eliminată, cu alte cuvinte şi salariaţii din sistemul public să poată beneficia de ele, aşa cum pot beneficia cei din sectorul privat şi din sectorul companiilor de stat".

În prezent, unii bugetari primesc prime de vacanţă. Problema e că banii aceştia sunt taxaţi şi impozitaţi mai mult decât voucherele din noua lege, explică Petru Dandea: "Noi credem că angajatorii vor fi stimulaţi să aplice această lege, pentru că în situaţia în care angajatorul acordă prime de vacanţă în bani, primele de vacanţă sunt taxabile în acelaşi regim ca salariile, cu alte cuvinte se plătesc şi contribuţiile de asigurări sociale, nu doar impozitul de 16%. Pentru voucherele de vacanţă se plăteşte doar impozitul de 16%, cu alte cuvinte e o fiscalitate sensibil mai mică decât cea pentru primele de vacanţă".

Asociaţiile de turism îşi freacă mâinile, după introducerea voucherelor de vacanţă. Măsura va stimula turismul intern şi va obliga angajatul să folosească banii aferenţi exclusiv în turism, nu în alte scopuri, aşa cum se întâmpla până acum cu primele de vacanţă, explică prim-vicepreşedintele ANAT, Lucia Morariu: "Introducerea voucherelor de vacanţă, care a fost de altfel susţinută în primul rând de asociaţiile patronale şi, de ce nu, Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism, ne este foarte clar din fundamentările şi studiile pe care le avem că va aduce o piaţă suplimentară de peste 400 de milioane de euro, în interval de doi ani de zile. De ce? Tocmai pentru că sunt aceste prime de vacanţă, care până acum se dădeau sub formă de bani, care cel puţin în sistemul de stat, se vor acorda sub formă de vouchere de vacanţă. Ce înseamnă asta? Foarte mulţi dintre cei care erau beneficiari de prime de vacanţă sub formă de bani nu foloseau pentru vacanţă aceste prime. În noile condiţii, desigur, voucherele vor asigura faptul că beneficiarii vor petrece efectiv o vacanţă în România. Turismul românesc va fi stimulat, pentru că va beneficia de această piaţă suplimentară".

Important de reţinut: voucherul de vacanţă nu este transmisibil şi orice depăşire a valorii tichetului va fi suportată de turist.

 
Ascultă aici ce spun Petru Dandea şi Lucia Morariu