Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Acord între Atena şi creditori pentru reforma pensiilor

tsipras_ingindurat.jpg

Grecia este nevoită să accepte cererile de reformă ale creditorilor internaționali
Grecia este nevoită să accepte cererile de reformă ale creditorilor internaționali
Sursa imaginii: 
Reuters

Grecia şi creditorii săi au convenit ca reforma pensiilor să vizeze doar persoanele care au ieşit la pensie începând de la sfârşitul lunii iunie, potrivit unor oficiali eleni. Atena negociază al treilea plan de salvare, în valoare de câteva zeci de miliarde de euro.

Atunci când creditorii au acceptat, în iulie, să negocieze un acord de asistenţă financiară în valoare de 86 de miliarde de euro care să permită Greciei să revină pe linia de plutire şi să rămână în zona euro, guvernul grec s-a angajat să pună în aplicare reforme de amploare până la sfârşitul lui octombrie.

Creditorii - FMI, BCE, UE şi Mecanismul European de Stabilitate – cer, între altele, abandonarea regimului de pre-pensionare şi creşterea vârstei de pensionare la 67 de ani.

Cele două părţi urmează să se pună de acord asupra unui plan de ajutorare până la 20 august, dacă Grecia vrea să fie în măsură să ramburseze 35 miliarde de euro către BCE, sumă scadentă la acea dată.

”S-a convenit, iar acest lucru nu este contestat, ca toate drepturile la pensionare stabilite înainte de 30 iunie să nu fie afectate”, a declarat un funcţionar de rang înalt de la Ministerul grec al Muncii. El a adăugat că Atena va elabora în detaliu reforma pensiilor până în octombrie şi va prezenta propuneri cu privire la probleme în domeniul muncii până la sfârşitul anului.

Negocierile cu creditorii au loc într-un hotel din centrul Atenei, iar echipele tehnice s-au întâlnit, de asemenea, pentru a evoca probleme legate de fiscalitate, justiţie şi corupţie. Ele urmează să discute despre crearea unui fond de privatizare şi pentru credite neperformante, potrivit unui reprezentant guvernamental elen.

Reacții europene încurajatoare

Într-un interviu pentru ziarul Ethnos, comisarul european însărcinat cu Afaceri Economice, Pierre Moscovici, se declară încurajat de progresele de până acum.

”Contez pe partenerii noştri greci să adopte o ordine de zi ambiţioasă pentru ca să putem să respectăm un calendar ambiţios”, spune el. ”Dacă toate părţile îşi respectă angajamentele de la 12 iulie, atunci se poate ajunge la un acord”, adaugă comisarul.

Pentru a putea deschide negocieri în vederea unui nou plan de ajutorare, guvernul de extremă stânga al premierului Alexis Tsipras, aflat la putere din ianuarie, a fost nevoit să accepte la jumătatea lui iulie condiţiile stabilite de către creditori şi să legifereze atât cu privire la impozite, cât şi cu privire la modalităţile de susţinere a băncilor şi la sistemul judiciar.