Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


ANAF începe verificarea marilor averi. Cine sunt cei vizaţi?

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a început verificarea persoanelor cu venituri mari, care prezintă risc fiscal ridicat. Într-o primă fază sunt în lucru circa 300 de dosare.

Verificările ANAF presupun mai multe etape, care vor dura şase luni sau chiar 12 luni, dacă sunt necesare informaţii din străinătate.

"A venit momentul, după doi ani de pregătiri laborioase, să apăsăm şi mai tare pedala luptei împotriva evaziunii, inclusiv pe segmentul persoanelor fizice. Fie ele personalităţi ale vieţii publice, manelişti, cămătari etc., cu toţii fiind pentru noi doar contribuabili cu obligaţii declarative. Cu toţii vor trebui, mai devreme sau mai târziu, să facă dovada fiscalizării veniturilor cu care şi-au construit averile", declară într-un comunicat preşedintele ANAF, Gelu Ştefan Diaconu.

ANAF are în lucru 313 dosare, de care se ocupă 60 de inspectori. Din totalul de 14,3 milioane de persoane care obţin venituri impozabile, ANAF a selectat aproape 300 de mii pentru eşantionul semnificativ supus analizei de risc. Printre aceştia se numără asociaţi sau acţionari care au împrumutat firma cu peste 200 de mii de lei, persoane care au cumpărat bunuri sau case de peste 70 de mii de euro, au depozite anuale de peste 150 de mii de lei sau au achiziţionat maşini mai scumpe de 25 de mii de euro.

ANAF a identificat peste 130 de mii de cazuri în care diferenţa dintre veniturile estimate şi cele declarate este mai mare de 10%, dar nu mai puţin de 50 de mii de lei.