Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cel mai mare critic al Greciei este şi cel mai mare câştigător de pe urma crizei elene

merkel_reuters.jpg

Conform studiului, Germania ar fi obţinut profituri de 100 de miliarde de euro de pe urma crizei economico-financiare a Greciei
Conform studiului, Germania ar fi obţinut profituri de 100 de miliarde de euro de pe urma crizei economico-financiare a Greciei
Image source: 
REUTERS/Axel Schmidt

Mai sunt doar mici probleme de rezolvat, a declarat marţi ministrului grec de finanţe, Euclid Tsakalotos, în contextul în care presa internaţională scrie că Grecia este la un pas să semneze un acord de finanţare pe termen lung cu creditorii internaţionali. Criza Greciei pare să se stingă pas cu pas. Cine a pierdut, însă, şi cine a câştigat de pe urma dezastrului financiar în care a ajuns Atena? Germania este fără îndoială un câştigător net, afirmă un studiu citat de AFP.

Germania, care a avut o atitudine intransigentă faţă de Grecia, a obţinut profituri în valoare de aproximativ 100 de miliarde de euro în contextul crizei economico-financiare elene, relevă studiul Institutului pentru Studii Economice din Leibniz, conform Mediafax.

Suma reprezintă bani pe care Germania i-a obţinut prin vânzarea de obligaţiuni guvernamentale, în contextul în care investitorii căutau active pe care să le achiziţioneze în zone sigure din punct de vedere financiar.

"De fiecare dată când pieţele financiare se confruntau cu perspective sumbre privind situaţia Greciei, Germania reducea dobânzile la obligaţiunile guvernamentale; atunci când veştile erau mai bune, dobânzile obligaţiunilor creşteau", subliniază analiştii Institutului pentru Studii Economice din Leibniz.

Germania a fost unul dintre cei mai aprigi critici ai Greciei, Berlinul solicitând autorităţilor de la Atena măsuri de disciplină fiscală şi alte reforme economice dure în schimbul unui nou plan de asistenţă financiară.

Liderii zonei euro au ajuns, pe 13 iulie, la un acord cu partea elenă pentru negocierea unui al treilea program de asistenţă financiară, negocieri pentru finalizarea cărora mai sunt de rezolvat doar mici probleme, după cum a declarat marţi ministrul grec de finanţe, Euclid Tsakalotos.