Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Acordul dintre Atena şi troica creditorilor a ajuns în Parlamentul grec

tsipras.jpg

Prim-ministrul grec Alexis Tsipras a cerut președintei Parlamentului să convoace deputații pentru un vot în sesiune plenară joi
Prim-ministrul grec Alexis Tsipras a cerut președintei Parlamentului să convoace deputații pentru un vot în sesiune plenară joi
Sursa imaginii: 
REUTERS/Yiannis Kourtoglou

Textul acordului dintre guvernul grec și creditorii internaţionali a fost depus la Parlamentul de la Atena. Deputați vor ratifica, cel mai probabil joi, termenii înţelegerii parafate miercuri prin care Grecia urmează să primească în următorii 3 ani o sumă de ordinul zecilor de miliarde de euro. În schimbul acestui împrumut, autorităţile elene vor implementa măsuri dure de austeritate.

Anunţul privind depunerea textului acordului dintre guvernul grec și creditorii internaţionali a fost făcut pe site-ul Legislativului elen. Documentul a ajuns miercuri noapte la Parlament, care urmează să îl ratifice, anunţă aceeaşi sursă.

Miercuri după-masă, prim-ministrul grec Alexis Tsipras a cerut președintei Parlamentului să convoace deputații pentru un vot în sesiune plenară joi.

Proiectul de lege are circa 400 de pagini şi are un titlu lung, dar elocvent: "Ratificarea proiectului convenției de finanțare prin Mecanismul european de stabilitate și reformelor pentru punerea în aplicare a acordului de finanțare".

De menţionat şi că Parlamentul elen va ratifica un acord care nu este 100% definitivat cu creditorii. După cum declara meircuri ministrul grec de Finanţe, mai rămân mici detalii care trebuie puse la punct.

Ce prevede, însă, concret acest acord vital pentru revitalizarea economiei şi a pieţei bancare greceşti? Din ce se ştie, suma pe care Atena o va primi în schimbul acceptului de a implementa măsuri de austeritate este de 86 de miliarde de euro până în 2018. Autorităţile elene vor implementa în schimb măsuri asupra sistemului pensiilor, a taxelor şi sistemului bancar menite să micşoreze cheltuielile statului grec.