Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Profitul net al OMV România scade. Guvernul trebuie să ia măsuri ?

sonda_omv.jpg

Sursa imaginii: 
REUTERS

Declinul profitului OMV Petrom continuă : aceasta a scăzut în primul semestru cu 25%, la 234 de milioane de euro, în contextul scăderii vânzărilor cu 18% şi al preţurilor mai mici la comercializarea produselor petroliere.

Conducerea companiei spune că s-a aşteptat ca problemele să apară, dată fiind scăderea preţului la barilul de petrol, şi că a luat măsuri. "În primele şase luni, ne-am concentrat pe asigurarea unei afaceri durabile şi profitabile într-un mediu de piaţă cu preţuri mici la ţiţei ce ar putea dura. Am implementat măsuri de reducere a costurilor de operare şi de creştere a eficienţei operaţiunilor noastre, siguranţa muncii rămânând, însă, principala noastră prioritate”, a declarat directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe. Revenind la cifre, producţia de ţiţei şi gaze la nivel de grup a fost de 33 milioane barili, echivalent petrol. Producţia internă a scăzut însă uşor cu unu până la două procente. Valoarea vânzărilor a coborât în trimestrul al doilea cu 16%, de la 5,42 miliarde de lei în aprilie-iunie anul trecut, la 4,54 miliarde de lei în aceeaşi perioada din acest an, în principal din cauza scăderii veniturilor din vânzări de produse petroliere, în urma declinului accentuat al preţului la ţiţei. Pentru restul anului în curs, OMV Petrom anticipează ca preţul mediu al ţiţeiului Brent să înregistreze o valoare medie de 50-60 dolari/baril. Totodată, compania estimează că în cea de-a două jumătate a anului marjele de rafinare vor scădea faţă de nivelul înregistrat în primele şase luni, ca urmare a persistenţei supracapacităţii de rafinare pe pieţele europene. De asemenea, programul de investiţii pentru 2015 este estimat la aproximativ un miliard de euro, din care aproximativ 85% va fi dedicat proiectelor din upstream.

În acest context, devine clar că statul trebuie să vină cu un sistem fiscal predictibil şi coerent pentru piaţa petrolului şi gazelor, puternic afectată de scăderea preţului la barilul de ţiţei pe plan internaţional, spune la RFI  analistul economic Constantin Rudniţchi. Analizând ultimele cifre prezentate de OMV Petrom, acesta crede că statul trebuie să ia măsuri pentru ca această companie dar şi altele să nu scadă dratic sau să abandoneze investiţiile. « Teama pieţei, a tuturor companiilor petroliere, este că un preţ mic al ţiţeiului va fi o tendinţă pe termen lung. Când ai un preţ mic, companiile au o problemă de profitabilitate, o problemă cu realizarea investiţiilor şi menţinerea locurilor de muncă. Atunci, pe această tendinţă, trebuie gândită fiscalitatea în aşa fel încât să fie favorabilă investiţiilor », a explicat la RFI Constantin Rudniţchi.