Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ionut Dumitru: Relaxarea fiscală și creșterile salariale vor vulnerabiliza România

ionut_dumitru_presedintele_consiliului_fiscal_despre_codul_fiscal.jpg

Președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, crede că Guvernul are timp să țină deficitul sub control, însă atrage atenția asupra scăderii investițiilor
Președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, crede că Guvernul are timp să țină deficitul sub control, însă atrage atenția asupra scăderii investițiilor

Relaxarea fiscală nu este sustenabilă în condițiile în care se anunță creșteri de salarii cu până la 70% în sectorul bugetar, crede Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal. Reprezentanţii partidelor politice au discutat joi despre Codul Fiscal și au propus ca acesta să prevadă o scădere a TVA în trepte: 20% de la 1 ianuarie 2016 şi 19% de la începutul lui 2017.

Ionuț Dumitru crede că dacă în același timp se vor crește salariile, economia României va fi vulnerabilizată.

"Probabil că dacă se implementează Codul Fiscal cu amendamentele sau modificările care s-au propus în momentul de față, plus creșterile de salarii așa cum se prefigurează, probabil ne apropiem de un deficit bugetar de 5% din PIB, un deficit foarte mare pentru o țară ca Rom\nia care are o creștere economică de 3 și ceva, poate 4%. Acest deficit într-o perioadă de avânt economic ne vulnerabilizează foarte tare. Aceste deficite foarte mari trebuie finanțate. Ce vor spune finanțatorii noștri când vom avea un deficit bugetar atât de mare generat de creșteri de cheltuieli permanente, cheltuieli cu salarii foarte mari. Cifrele sunt de domeniul SF-ului."

 

Președintele Consiliului Fiscal crede că dacă, în viitor, se va constata că salariile sunt nesustenabile, niciun lider economic, de la dreapta sau stânga politicii nu va îndrăzni să le taie.