Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Zi neagră pe bursa chineză, temeri pentru economia mondială

bursa_chineza.jpg

Image source: 
REUTERS/Olivia Harris

O adevărată «zi neagră», asta s-a întâmplat luni  pe bursa din China, care a pierdut aproape nouă la sută din valoare în doar câteva ore.  Toate bursele asiatice au cunoscut scăderi puternice, iar bursele europene nu o duc nici ele prea bine. 

De ce scade acum bursa din China ?  răspunsul scurt este :  pentru că crescuse prea mult. În urmă cu un an, chinezii care aveau ceva bani au început să se retragă din investițiile imobiliare, pentru că se formase o bulă speculativă. S-a construit enorm în China ultimilor ani, dar milioane de metri pătrați de locuințe rămân neocupate. S-a construit enorm și pentru că băncile au acordat multe împrumuturi, cu multă larghețe. Când chinezii și-au dat seama că din investițiile imobiliare nu mai pot scoate suficient profit, au început să investească în bursă.  Ei au fost încurajați  într-o primă fază și de autoritățile din China.  Ca urmare, bursa din Shanghai, cea mai puternică din China, a ajuns în numai  un an de la o capitalizare de 500 de miliarde de dolari la una de 6500 de miliarde ! 

Zeci de milioane de chinezi din clasă mijlocie au cumpărat acțiuni, dar la începutul verii bursa începe să scadă și în pofida intervențiilor autorităților, degringolada continuă. Bursa crește câteva zile, după care iar scade și scade, provocând panică nu numai în China. 

De ce se încetinește creșterea economică ? 

După ani și ani de creștere de două cifre, nimeni nu mai crede de exemplu că China va reuși să aibă anul asta o creștere de șapte la sută, așa cum prevedea Fondul Monetar Internațional. Probleme sunt la toate nivelurile : exporturile chinezești au scăzut în iulie cu aproape nouă la sută, ceea ce arată probleme de competitvitate. Au scăzut și importurile,  ceea ce arată probleme în cererea internă. Prețurile de producție scad si ele, asta înseamnă un exces de producție în multe sectoare. 

De ce nu mai crește însă economia chineză așa cum se întâmplă până în urmă cu câțiva ani ? Sunt mai multe răspunsuri : decenii la rând, China a fost « atelierul lumii », locul unde se produceau cele mai multe haine, de exemplu. Dar cum salariile au început să crească, China nu mai e atât de competitivă pentru întreprinderi care vor o mână de lucru extrem de ieftină. Un alt motiv este legat de criza economică mondială începută în 2008-2009. China a făcut atunci un viraj în politica sa economică, în sensul că a încercat să privilegieze consumul intern și să nu se sprijine numai pe export. Acest viraj nu i-a prea ieșit, chinezii neconsumand atât de mult. În fine, mai este și structura rigidă a economiei chineze, controlată în bună parte de stat -  un alt motiv pentru problemele de acum. 

Problemele de azi ale Chinei, problemele de mâine ale lumii 

Jacques Attali, cunoscut expert francez în relații internaționale, spune că am putea asista la un efect de domino, mai întâi în China, apoi în țările emergente și apoi în lumea întreagă. Prăbușirea bursei duce la sărăcirea celor 200 de milioane de membri ai clasei mijlocii care își jucaseră economiile pe bursă. Creșterea economică va fi mai mică, asta înseamnă stoparea exodului rural, vor veni mai puțini oameni de la sat la oraș. Va scădea cererea de locuințe, se amplifică criză imobiliară.  Ar putea apărea tensiuni sociale și politice mari. 

Pe plan internațional, China, a doua economie a lumii,  este principalul partener comercial al multor țări, dintre care putem cita Rusia, Chile, Nigeria, Brazilia. Toate aceste țări exportă materii prime în China, dar dacă economia chineză suferă, importurile vor scădea.  Potrivit lui Attali, scenariul catastrofă e următorul : recesiunea Chinei atrage recesiunea Braziliei, care trage după ea Statele Unite, undă de șoc răspândindu-se apoi în Europa.