Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Despăgubirile pentru secetă, plătite anul acesta; sumele vor fi cunoscute în septembrie

canal_irigatii_1.jpg

Fermierii ar putea primi despăgubiri până la sfârșitul anului
Fermierii ar putea primi despăgubiri până la sfârșitul anului

Pierderile înregistrate în agricultura românească din cauza secetei vor fi cunoscute în luna septembrie, spune ministrul Daniel Constantin, care promite că o parte din despăgubiri vor fi acordate încă din acest an.

Prezent în comisia de specialitate a Camerei Deputaților, ministrul agriculturii a propus un acord politic pe următorii şapte ani pentru refacerea sistemului național de irigaţii. Din fruntea comisiei, deputatul liberal Nini Săpunaru a cerut un acord pentru agricultură, sub patronajul președintelui Klaus Iohannis. Recent, Ministerul Agriculturii a anunţat că vrea să aloce anual, timp de şapte ani, 145 milioane euro pentru modernizarea sistemului principal de irigaţii.

”O să propun Comisiei pentru Agricultură, apoi şi partidelor politice, să încheiem un acord politic pe următorii şapte ani, astfel încât să finanţăm reabilitarea infrastructurii secundare pe zona de irigaţii. Noi am făcut tot ce am putut”, spune ministrul Daniel Constantin, care recunoaște în acest fel că statul nu prea mai pare dispus să plătească despăgubiri pentru pagubele produse de secetă.

Ministrul agriculturii spune că există 600 de milioane de euro pentru reabilitarea infrastructurii secundare în irigații, dar este nevoie de un miliard pentru reabilitarea infrastructurii principale. Suma ar urma să fie inclusă în bugetul Ministerului Agriculturii pentru Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, care să investească. Este nevoie însă de un acord politic pe termen lung, susține Daniel Constantin, care argumentează că un singur an, cât mai are actuala guvernare, nu este suficient pentru finalizarea proiectului.

Propunerea nu este însă pe placul șefului comisiei pentru agricultură, deputatul PNL Nini Săpunaru. ”Deocamdată nu vedem decât că există un plan, urmează să se investească nişte bani. E clar că posibilitarea de a intra pe infrastructura principală pe Planul european Juncker se îndepărtează din ce în ce mai mult şi va trebui să facem singuri. Ne aşteptam la treaba asta de vreo doi-trei ani de zile”, susține Săpunaru. El spune că mai util ar fi un acord politic pentru întreaga agricultură, care să atragă şi investitorii străini pe termen lung. ”Trebuie un pact politic pe 10-15 ani, nu pe şapte ani”, a spus șeful comisiei din Camera Deputaților.

Cât privește banii de care ar fi nevoie, Ministerul Agriculturii a calculat 145 de milioane de euro pentru modernizarea sistemului principal de irigaţii, infrastructura secundară putând beneficia de fonduri europene în valoare de peste 430 de milioane de euro.

Trebuie amintit că sistemul de irigaţii din România este distrus în proporţie de 90%, astfel că din 3,3 milioane de hectare irigabile în 1989 în prezent sunt utilizate doar 300.000 de hectare.

 La ora actuală, pierderile cele mai mari din cauza secetei au fost la culturile de porumb, floarea soarelui şi soia, spune ministrul agriculturii, care amintește că şi fermierii din zootehnie au fost afectaţi. ”Nu ştiu care e valoarea despăgubirilor. O vom afla în luna septembrie. În luna septembrie vom definitiva situaţia la nivel naţional, apoi îi vom notifica pe cei de la Comisia Europeană. Cu siguranţă cei care au suferit pierderi vor primi despăgubiri”, a spus Constantin. Ministrul a anunţat, săptămâna trecută, că autorităţile vor acorda diferenţiat despăgubirile specifice fermierilor mici şi fermierilor mari, pentru cei din urmă fiind nevoie de aprobarea Comisiei Europene.

Cât îi privește pe crescătorii de animale, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România, Claudiu Frânc, spune că preţul animalelor a scăzut foarte mult, astfel că o vacă a ajuns să valoreze cât o pereche de pantofi. ”Anul ăsta producem scump și prost, deoarece furajul este foarte prost şi puţin. Vreau să vă atrag atenţia că o vacă se vinde cu 500 de lei. Ajungem încă un pic şi dăm o vacă pe un pantof”, a spus Claudiu Frânc. El susține că efectivul de bovine din România va fi refăcut abia peste cinci ani şi doar dacă Ministerul Agriculturii va lua măsuri în acest sens.

În replică, ministrul Agriculturii Daniel Constantin spune că subvenţiile acordate producătorilor de lapte nu pot fi majorate.