Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Greva controlorilor de trafic aerian din România este legală

greva_romatsa_11.jpg

De la 1 septembrie controlorii de trafic aerian intră în grevă generală
De la 1 septembrie controlorii de trafic aerian intră în grevă generală

Intrarea angajaților ROMATSA în grevă generală de la 1 septembrie este legală, a hotărât Tribunalul București. Decizia nu este însă definitivă.

Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian a contestat în instanță declanșarea grevei generale de angajații ROMATSA din 1 septembrie, așa cum a fost anunțată de sindicaliști la începutul săptămânii. Tribunalul București a decis că greva este legală. Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel București.

După pronunțarea deciziei, sindicaliștii ROMATSA adunați în fața tribunalului, purtând toți tricouri albe personalizate, au aplaudat când avocatul lor a ieșit din sediul instanței.

Controlorii de trafic aerian ROMATSA au anunțat luni că vor intra în grevă generală din 1 septembrie, dacă cele 14 revendicări pe care le au nu vor fi soluţionate, ei susţinând că problemele lor sunt ”de viaţă şi de moarte” şi privesc siguranţa călătorilor.

Luni, ei au discutat și cu ministrul transporturilor, Iulian Matache. La ieșirea din sediul Ministerului Transporturilor, Gabriel Tudorache, unul dintre liderii sindicaliştilor, a spus că nu mai există altă soluție decât să ceară sprijinul societății civile, pentru că se luptă cu ”un sistem bolnăvicios”.

Angajaţii ROMATSA l-au acuzat pe directorul Aurel Stanciu că nu a respectat nimic din ceea ce sindicaliştii au stabilit, în scris, cu Ministerul Transporturilor.

Un alt sinidcalist, Alecu Florin Diaconu, a arătat că o eventuală grevă nu are legătură cu salariile din sistem. ”Suntem terorizaţi psihic de acest domn director, înconjurat de conducerea care îl ajută să încalce legile, să facă abuzuri de nouă luni încoace. Greva generală este strict pentru cele 14 revendicări. Faptul că astăzi un grup de peste 300 de colegi l-a aşteptat şi i-a cerut demisia este pentru modul abuziv în care a continuat după greva de avertisment. Au trecut peste 30 de zile de atunci, iar domnul director încearcă să aducă acest conflict acolo unde noi nu ne dorim. Nu ne dorim grevă generală”, a subliniat Diaconu.

Aurel Stanciu a fost numit în funcţia de secretar de stat la Ministerul Transporturilor, printr-o decizie semnată de premierul Victor Ponta şi publicată marţi în Monitorul Oficial.

Aceştia au 14 revendicări pe care le solicită în noul contract colectiv de muncă. Printre altele, ei cer pensionarea la 55 de ani şi introducerea unui articol prin care, după această vârstă, un controlor de trafic să aibă posibilitatea să fie trecut pe un alt post în ROMATSA pe măsura pregătirii lui, în speţă la o direcţie operaţională sau de siguranţă.

ROMATSA are în prezent 1.530 de angajaţi. Între 2.500 şi 3.000 de aeronave tranzitează, în fiecare zi, teritoriul României.

În 15 iulie, sindicaliştii ROMATSA au fost în grevă de avertisment, timp de două ore, perioadă în care a fost asigurat doar 33,3% din traficul aerian al unei zile obişnuite.