Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Economistul Aurelian Dochia, despre anunţul premierului: Riscăm să punem în pericol bugetul şi angajamentele europene

dochia.jpg

Analistul economic Aurelian Dochia crede că relaxarea fiscală trebuie făcută treptat
Analistul economic Aurelian Dochia crede că relaxarea fiscală trebuie făcută treptat

La doar câteva ore după consensul politic pe noul Codul fiscal, premierul Victor Ponta a anunţat că măsurile de relaxare fiscală convenite de Putere şi Opoziţie ar putea fi modificate în viitorul apropiat. Este vorba mai exact de devansarea datei de implementare a prevederilor ce ar trebui să intre în vigoare din 2017, fapt posibil şi benefic, spune premierul, datorită ratei bune de colectare a taxelor în acest an. Într-un interviu la RFI, analistul economic Aurelian Dochia explică de ce este bine ca Guvernul să fie prudent când vine vorba de scăderea concomitentă a taxelor.

Proiectul noului Cod Fiscal a fost adoptat, marţi, de Senat cu amendamentele convenite de liderii partidelor parlamentare. Printre acestea: reducerea etapizata a TVA - la 20% incepand cu 1 ianuarie 2016 şi cu încă un procent din 2017. Tot din 2017, ar urma să fie eliminată taxa pe constructiile speciale şi supraacciza la carburanti. La aceeasi dată va intra în vigoare şi reducerea impozitului pe dividente de la 16% la 5%.

Totuşi, aceste ultime măsuri convenite a intra în vigoare din 2017 ar putea fi implementate mai devreme, spune premierul Victor Ponta, graţie colectării bune de taxe din acest an. Premierul a decarat că, în ciuda reducerii TVA la alimente, a taxei pe construcţii, a creşterii contribuţiei la pilonul privat de pensii şi a reducerii CAS, ANAF a încasat în luna august 2015 cu 1,2 miliarde lei mai mult faţă de aceeaşi perioadă din 2014.

"Apelul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României şi al mediului de afaceri a fost ca, odată ce se dovedesc prin date certe şi realităţi economice, să încercăm să devansăm intrarea în vigoare a acelor prevederi care evident se referă la mediul de afaceri, prevederi care au fost amânate în actualul text pentru 1 ianuarie 2017. I-am spus şi preşedintelui României, le-am spus şi liderilor politici şi reprezentanţilor mediului de afaceri că noi continuăm să prezentăm toate datele reale, nu estimări, şi pe baza acestora, dacă este posibil mai devreme de 1 ianuarie 2017, o parte din măsurile care sunt amânate un an pot să intre în vigoare pentru a sprijini mediul de afaceri în creare de locuri de muncă, în taxe mai bine plătite, în combaterea evaziunii fiscale", a spus Ponta.

Într-un interviu la RFI, analistul economic Aurelian Dochia îndeamnă Guvernul la prudenţă în devansarea măsurilor de relaxare fiscală. “Performaţa încasărilor bugetare pe anul 2015 este destul de bună, dar nu este clar dacă ea este sustenabilă pe termn lung, dacă ea va continua şi în 2016 şi 2017. Deci, prudenţa rămâne încă necesară, chiar dacă există semne încurajatoare”, spune analistul, subliniind totodată că “cel mai simplu ar fi ca, pe măsură ce vedem că situaţie se consolidează şi nu apar pericole de derapaje, să se treacă la noile măsuri de ralaxare fiscală”.

Aurelian Dochia mai avertizează că oricum “persistă unele semne de întrebare cu privire la aceste măsuri de relaxare fiscală convenite de liderii politici. Riscăm în primul rând să creştem deficitul bugetar pentru că avem o scădere a veniturilor din cauza acestor măsuri de relaxare fiscală, dar şi o creştere a cheltuielilor bugetare prin mărirea cheltuielilor pentru Apărare, creşterea salariilor bugetarilor şi alte măsuri sociale specifice anilor electorali. Toate acestea fac posibilă creşterea deficitului bugetar până la chiar 3%! Dacă am depăşi acest prag, nu ne-am respecta angajamentele pe care le avem cu UE. Lăsând chiar la o parte aceste angajamente europene, şi din punctul nostru de vedere trebuie să fim atenţi cu acest deficite pentru că România depinde de pieţele internaţionale care reacţionează imediat la derapajele economice”.

 
Analistul economic Aurelian Dochia, despre relaxarea fiscală