Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fermierii francezi blochează joi Parisul cu 1.000 de tractoare

protest_fermieri_franta.jpg

Fermierii din Franța au organizat până acum peste 500 de proteste
Fermierii din Franța au organizat până acum peste 500 de proteste
Sursa imaginii: 
Reuters

Nemulțumiți de scăderea prețurilor la produsele agricole, fermierii francezi organizează joi o demonstrație de forță în capitală. Ei au de gând să blocheze Parisul cu peste 1.000 de tractoare.

Protestul, organizat la cererea puternicului sindicat agricol FNSEA, demonstrează problemele provocate crescătorilor francezi de vite și porcine de scăderea prețurilor pentru producțiile lor, fenomen care amenință supraviețuirea exploatațiilor agricole.

”Suntem disperați. Dacă demonstrăm că putem bloca Parisul asta poate va determina Guvernul să ia măsuri. Ne pare rău pentru parizieni, dar vin țăranii”, avertizează Sébastien Louzaouen, președintele sindicatului fermierilor din departamentul Finistere (în vestul Franței).

În ultimele zile, tractoare din toate regiunile Franței au început să se îndrepte spre Paris cu o viteză medie de 35 km/h. Joi, începând cu ora locală 6,00, diferitele coloane de manifestanți se vor îndrepta spre estul Parisului, unde circulația va fi grav perturbată.

Apelul pentru organizarea unor manifestații de protest cu tractoarele în centrul Parisului vine după alte 500 de acțiuni organizate pe întreg teritoriul Franței, susțin organizațiile sindicale.

Poliția capitalei franceze îi sfătuiește pe automobiliști să își amâne deplasările în Paris și să utilizeze de preferință transportul în comun, în condițiile în care circulația pe autostrăzi va fi încetinită în cursul dimineții și prânzului la periferia Parisului.

Guvernul francez a anunțat la data de 22 iulie un plan de urgență pentru crescătorii de animale, în valoare de 600 milioane de euro. Însă sectorul agricol cere ca, pe lungă măsurile pe termen scurt, să fie luată o ”pauză” în procesul de reglementare care îi afectează pe producătorii francezi în beneficiul concurenților lor europeni.