Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sindicatele din CFR se pregătesc din nou de grevă generală

in_gara_trenuri.jpeg

Angajații CFR anunță posibilă grevă generală la 1 octombrie
Angajații CFR anunță posibilă grevă generală la 1 octombrie

Sindicatele de la calea ferată se pregătesc din nou de grevă generală, dar așteaptă până la 1 octombrie încheierea unor contracte colective de muncă și măriri de salarii.

Sindicatele au solicitat ca noile contracte să prevadă o creștere salarială de minimum 10%, acordarea de tichete de masă pentru toate zilele lucrătoare din lună și acoperirea nevoilor de personal astfel încât salariații să nu mai fie nevoiți să facă ore suplimentare. De asemenea, organizațiile sindicale au insistat ca în viitoarele contracte colective de muncă să fie prevăzute și vouchere de vacanță pentru salariați, începând de la data de 1 ianuarie 2016.

”Organizațiile sindicale reprezentative din domeniul feroviar s-au întâlnit, la sediul Ministerului Transporturilor, cu reprezentanții conducerilor Companiei Naționale CFR SA, SNTFM CFR Marfă SA și SNTFC CFR Călători SA, sub patronajul oficialilor din Ministerul Transporturilor. Conducerile organizațiilor sindicale au cerut celor trei societăți de cale ferată ca încheierea contractelor colective de muncă să fie finalizată cel mai târziu până la sfârșitul lunii septembrie 2015. Organizațiile sindicale au avertizat că dacă administrațiile celor trei societăți nu vor da curs solicitărilor lor până la sfârșitul lunii septembrie, vor declanșa grevă generală începând cu 1 octombrie 2015”, se arată într-un comunicat al sindicatelor.

Există însă puține șanse ca toate cererile să fie îndeplinite de Ministerul Transporturilor, mai ales că experiența ultimilor ani a dovedit că eficientizarea activităților în CFR s-a făcut prin concedieri masive. Iar acum ministerul anunță că vrea din nou să vândă compania CFR Marfă, după eșecul răsunător de acum doi ani, când era gata să renunțe la firmă pentru 200 de milioande de euro.

Sindicaliștii nu sunt însă atât de preocupați de astfel de probleme și spun că nu renunță la revendicări, mai ales că angajații de la calea ferată nu au mai văzut un contract colectiv de muncă de mulți ani, spune la RFI liderul sindical al mecanicilor de locomotivă, Iulică Măntescu.

 
Ascultă interviul acordat RFI de Iulică Măntescu, liderul sindicatului mecanicilor de locomotivă