Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


11 septembrie 2001, septembrie 2015

11 septembrie 2001 va rămâne ziua în care s-a schimbat lumea contemporană. Atacurile terioriste de la 11 septembrie au avut efecte care reverberează şi astăzi. În plan economic, am fost martorii unei crize care a cuprins, cu precădere, câteva domenii. Companiile aeriene au avut de suferit şi falimentul sau fuziunile au atins această industrie ani buni după 2001.

Industria asigurărilor a fost puternic zdruncinată de atacurile teroriste de la 11 septembrie, iar pierderile sau ajutoarele de stat au fost printre temele pe care companiile de asigurare şi reasigurare au trebuit să le rezolve.

În ziua de 11 septembrie 2001, eram în redacţia unui săptămânal economic. Imaginile în care avioanele aflate sub comanda teroriştilor au străpuns turnurile gemene ne-au făcut să ne întrebăm, în primele minute, dacă este realitate sau producţia unui film american. Din păcate, atacurile erau cât se poate de reale şi în prima ediţie a ziarului am scris un editorial în care mă întrebam cum va arăta lumea economică după acea zi şi ce va putea face lumea pentru ca fluxurile financiare internaţionale să poată finanţa, în continuare, afacerile într-o economie globală.

Într-adevăr, probabil că principala problemă economică mondială, după 11 septembrie a fost căutarea şi găsirea soluţiilor de combatere a spălării banilor şi finanţării reţelelor teroriste. S-au organizat conferinţe, s-au creat instituţii şi a fost scrisă o noua legislaţie.

Ca element de culoare să spunem, în paranteză, că termenul de spălare a banilor provine din anii 1920, atunci când, la propriu, organizaţia mafiotă condusă de Al Capone, îşi instalase în mai multe oraşe din America o reţea de spălătorii de haine care aveau ca scop tocmai albirea banilor negri şi introducerea lor în circuitul legal.

Lupta cu finanţarea terorismului şi cu spălarea banilor continuă şi astăzi. N-aş spune că, în anii care au trecut, au fost îndeplinite cele mai pesimiste previziuni din anul 2001, care spuneau că normele împotriva finanţării terorismului vor bloca şi afacerile oneste. Aşa după cum nu putem spune că legile şi noile instituţii au reuşit să blocheze finanţarea activităţilor cu caracter terorist.

În aceşti ani, am aflat şi cât de complicată este această bătălie dusă în teritoriul financiar. Pentru că poţi impune legal un nivel la care transferurile bancare sunt raportate unor instituţii specializate în combaterea spălării banilor, dar se constată că atacurile teroriste se finanţează cu sume mici, transmise repetat şi care scapă de ”radarul” legal.

Pentru că poţi verifica fiscal companiile mai mici sau pe cele multinaţionale, dar este foarte complicat să lupţi cu firme care chiar aparţin reţelelor teroriste.

În fine, poţi controla fluxurile financiare legale, dar este mult mai complicat să ai informaţii despre sistemele alternative de transfer al banilor. Profesioniştii au descoperit, poate cu uimire, că în sudul Asiei şi în Orientul Mijlociu funcţionează de sute de ani un sistem paralel de transfer al banilor, un sistem care se bazează pe încredere şi anonimat. Pentru că el este construit complet în afara sistemului financiar şi funcţionează prin transmiterea banilor peste graniţe între membri ai reţelei, fără documente, fără hârtii sau instrumente financiare, ci doar pe baza unei parole. Toate acestea arată cât de complicată este operaţiunea de identificare a banilor care pot finanţa organizaţiile teroriste. Să adăugăm pe listă şi situaţia de astăzi în care gruparea Statul islamic se finanţează, de exemplu, din vânzarea ţiţeiului sau a obiectelor de patrimoniu obţinute de pe teritoriul Siriei.

În fine, combaterea finanţării terorismului se confruntă, astăzi, cu noi provocări. Ne întrebam, în ziua de 11 septembrie 2001, cum se vor schimba economia mondială şi mediul de afaceri. Astăzi, ştim ce s-a întâmplat. Fără a afirma că 11 septembrie 2001 seamănă, în mod fundamental, cu criză refugiaţilor pe care o trăim astăzi, o întrebare se naşte: cum va schimba această criză Europa şi economia europeană? Răspunsurile le vom găsi, fiecare dintre noi, astăzi, mâine, zi de zi din viaţa noastră.

Rubrică realizată cu sprijinul OMV Petrom.